Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázatok - Széchenyi 2020 Információk első kézből

Kamarai rendezvények

<< 2017 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819
20
21222324
252627282930 

Felnőttképzési szakmai nap – fókuszban a szakmai képzések

2017. szeptember 12.

Aktualitások, szakmai programkövetelmény és képzési program. Felnőttképző intézmények, szakértők, munkáltatók részére tart tájékoztató napot a Magyar  Kereskedelmi és Iparkamara 2017. szeptember 26-án (kedden), 10,00 órai kezdettel a Gazdaság Házában.

Válság előtti szinten a lízing – főleg gépet veszünk így

2017. szeptember 19.

A lízingpiacon belül a gépfinanszírozás 31 százalékkal nőtt az idei második negyedévben és a Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít.

Még mindig sok a kölcsönzött munkaerő

2017. szeptember 19.

Tavaly közel 122 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ez a szám csupán két százalékkal tér el az egy évvel korábbi mintegy 125 ezres létszámtól.

Fejlesztés és versenyképesség - Hatékonyabb a mostani ciklusban az uniós források felhasználása

2017. szeptember 18.

Hatékonyabb a mostani ciklusban az uniós források felhasználása, a megítélt és leszerződött támogatások kétszeres javulást mutatnak a 2014-2020-as időszakban az előző fejlesztési periódushoz képest - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Bővült a cégfelvásárlási piac az első fél évben

2017. szeptember 18.

A cégfelvásárlások és összeolvadások magyarországi piaca az első fél évben megközelítette a 980 millió dollárt, ami 12 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest – közölte az EY Magyarország. A hazai cégfelvásárlási piac ezzel 2011 első hat hónapja óta a legsikeresebb első fél évet zárta.

Gigaberuházás készül a Velencei-tónál

2017. szeptember 15.

A Testnevelési Egyetem nyílt közbeszerzésen keres tervezőt és kivitelezőt a velencei továbbképző központjára, a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Széchenyi Kártya Program - csoportos hiteltanácsadás

2017. szeptember 15.

2017. szeptember 21. (csütörtök), 14,00 óra, Gazdaság Házában Széchenyi Kártya Program hiteltermékeiről csoportos tanácsadás keretében kínálunk hasznos információkat. 

Sikeresebbek a külpiacon jelen levő vállalkozások

2017. szeptember 14.

A nemzetközi kereskedelemben való részvétel növeli a vállalatok magabiztosságát - derült ki a Future of Business című felmérés legújabb kiadásából, amely a Facebook, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamint a Világbank közreműködésével készült.

Megyei Iparkodjunk!

2017. szeptember 13.

„IV. Iparkodjunk Gyerekek”pályaválasztást segítő programsorozatot indít a kamara.

Sikeres vállalkozók a versenyképességről

2017. szeptember 13.

A magyar hálózat munkatársai vállalkozókkal beszélgettek az Enterprise Europe Network hálózat szakmai találkozóján. A beszélgetés középpontjában a vállalkozók és az Enterprise Europe Network kapcsolata állt. 

A cégkapu-regisztráció még megtehető

2017. szeptember 13.

A gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 01. napjától a 2015. évi CCXXII. törvény kötelezővé teszi a cégkapun keresztüli elektronikus ügyintézést, ezért 2017. augusztus 30-ig regisztrálniuk kellett a cégkapura. 

Húsz hiányszakmát támogat ösztöndíj

2017. szeptember 13.

Húsz hiányszakmát határozott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2017/2018-as tanévre. A 2018/2019-es tanév hiányszakmáinak meghatározását az NGM társadalmi egyeztetésre bocsátotta. 

Ingyen wifi a köztereken, közintézményekben

2017. szeptember 13.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját - közölte az EP sajtószolgálata.

EEN kvíz nyertesei

2017. szeptember 13.

Az Enterprise Europe Network hálózat népszerűsítésére kvíz játékot hirdettünk meg a múlt heti Gazdasági Kalauzban.

Fordulat a használtautó piacon

2017. szeptember 12.

Egyre tudatosabban választanak használt autót a magyarok egy friss felmérés szerint. A magyarok 34 százaléka 3-5, míg 46 százalékuk 5-10 évente cseréli le a kocsiját.

További megtakarítások lehetőségét kínálja a villanyszerelők és a vízszerelők központi nyilvántartása

2017. szeptember 12.

2017. szeptember 1-jén hatályba lépett a versenyképességi törvény azon rendelkezése, mely szerint a fogyasztók a villany-, víz- és csatorna közműcsatlakozások elvégzésére – a gázbekötéseknél már megszokott módon - szabadon választhatnak kivitelezőt. 

Energiaraktárak forradalmasítják az energiaipart?

2017. szeptember 11.

Az energiaraktárak kritikussá válnak a megújuló energiaforrásokból származó energiaellátás biztosításához – áll a Roland Berger legújabb tanulmányában.

Új pénz- és tőkeszerzési lehetőségek kkv-knak- Pénz de honnan? konferencia

2017. szeptember 8.

Szó lesz többek között a már nem is olyan titokzatos 5 kockázati tőkeprogramról, a most sláger 100 %-os vissza nem térítendő képzési pályázatról, a turisztikai  ágazatot támogató Kisfaludy programról. Kínai befektetők, üzletemberek is üzleti kapcsolatokat keresnek magyar vállalkozásokkal. És persze az EU-pályázatok és az MFB-pontok is pénzt adnak, ha kérjük. Pénz de honnan? Piac és Profit konferencia Székesfehérváron a Gazdaság Házában, 2017. szeptember 28-án.

Kötelező felelősségbiztosítást ír elő a kormány a szerelőknek

2017. szeptember 7.

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). 

Host vezetők a sikeres kkv-kért

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network Host vezetők irányításával működnek a hálózat magyarországi regionális irodái. Közös cél a versenyképesség javítása.

Versenyképességi körkép

2017. szeptember 6.

Közel egy éve, Dr. Chikán Attila professzor versenyképességi kutatásáról szóló előadásával indítottuk versenyképességi körképünket a Gazdasági Kalauzban. Az újság eme számában folytatjuk a kitekintést, több neves, meghatározó tudós, kutató és vállalatvezető tolmácsolásában.

Az EEN vállalkozó követei

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network Követi program keretein belül egy-egy helyi vállalkozó jó példáján keresztül ismerheti meg a regionális vállalkozói kör a Hálózat nyújtotta szolgáltatásokat.

Versenyképességi körkép nagyvállalati szemmel

2017. szeptember 6.

Makrogazdasági szinten, mivel Európában nem a legerősebb gazdaságú országok közé tartozunk, nehéz a megfelelés, hiszen a versenyképességet befolyásoló minőségi követelményeket ugyanúgy elvárják tőlünk, aminek a költségvonzatát kevesebb profittartalomból kell kigazdálkodni. 

SMARTER REGION - Nemzetközi konferencia és üzletember találkozó Ostravában

2017. szeptember 5.

2017. október 5-én Ostravában (Cseh Köztársaság) kerül megrendezésre a SMARTER REGION nemzetközi konferencia és üzletember találkozó, az informatikával foglalkozó, "okos" energetika, környezet, szállítás területen érintett, nemzetközi piacokon is növekedni kívánó cégek számára.

Befektetés a jövőbe - 10 milliárdos felújítási program indul a szakképző intézményeknél

2017. szeptember 1.

A korszerű oktatási környezet kialakítása a minőségi szakképzés alapja, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy 10 milliárd forintból infrastruktúra-fejlesztési programot indít a szakképző intézményeknél – jelentette be Varga Mihály az Országos Szakképzési Tanévnyitó ünnepségen Szolnokon.

Hatékonyabban szűrhetőek ki a túlsúllyal közlekedő teherautók

2017. szeptember 19.

Mától küldhet figyelmeztetést a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer a szabálysértő fuvarozóknak, miután 2017. szeptember 19-ével elindul annak objektív felelősség elve alapján funkcionáló automatikus üzemmódja – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Pályaválasztási klubülés a Harman Becker Automotive kft.-nél!

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara üzemlátogatással egybekötött Pályaválasztási klub ülésére invitálta az általános iskolák pályaválasztási felelőseit, pedagógusait 2017. szeptember 14-én.

Sokba kerültek a nyári viharok

2017. szeptember 18.

Az idei nyár első összesítése szerint a hazai biztosítók a lakossági ingatlanokban esett, viharok okozta, több mint 103 ezer káreseményre csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki. A viharok, a beázások és a felhőszakadások ennél jóval több kárt okoztak a lakóingatlanokban, mivel a lakásoknak több mint a negyede nem rendelkezik biztosítással - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). 

Indulhat az M8-as Kecskemétig tartó szakaszának előkészítése

2017. szeptember 18.

Új projektek előkészítéséről is döntött a kormány, ezek közül kiemelendő az M8-as autópályának az M7-estől induló, Dunaújváros – Dunavecse – Kecskemét közötti szakasza. A Magyar Közlöny 2017. szeptember 13-án megjelent számában, 1656/2017. (IX. 13.) számú kormányhatározat szerint 2018. I. negyedévében megkezdődik az M8 nyomvonalán M7 Dunaújváros és Dunavecse–Kecskemét közötti szakasz fejlesztésének előkészítése.

Módosulnak a transzferárszabályok

2017. szeptember 15.

2017. augusztus 29-én a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelent egy tervezet a szokásos piaci ár – transzferár – meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről, amelyet szeptember 5-ig lehetett véleményezni, az új jogszabály 2018. január 1-től léphet életbe. A transzferár az az ár, amelyet kapcsolt vállalkozások alkalmaznak egymással folytatott ügyleteik során. A szokásos piaci ár pedig az az ár, amelyet független felek összehasonlítható körülmények esetén érvényesítenek vagy érvényesítenének.

Üzleti partnereket keres Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában? Terjeszkedni kíván vagy céget alapítani?

2017. szeptember 15.

Kétoldalú megbeszélésekkel, üzleti workshopot szervezünk, Ausztria, Lengyelország és Szlovákia mint export célpiac gazdasági környezetével és lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Csütörtöktől adhatják be fejlesztési pályázataikat a gyorsan növekvő vállalkozások

2017. szeptember 14.

A mikro-, kis- és középvállalkozások 25 millió és 500 millió forint között vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP-ban), a Gyors növekedésű (gazella) vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása című felhívásra csütörtöktől adhatók be a kérelmek - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

Megyei versenyző a szakmák olimpiáján

2017. szeptember 13.

A 44. WorldSkills versenyre AbuDhabiban, az Egyesült Arab Emírségekben kerül sor, 2017 októberében. 

Társadalmi egyeztetésen a jövő év ősszel induló tanév beiskolázása

2017. szeptember 13.

A 2018/2019-es tanév szakképzésének beiskolázási egyeztetése már ez év elején megkezdődött. A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a gazdaság és a munkaerő piaci igényeket tükröző beiskolázási arányokat és képzési irányokat.

 

A fogyasztóvédelem új örökzöldjei

2017. szeptember 13.

A fogyasztóvédelem új örökzöldjei: e-kereskedelem és termékbemutató.

Negyedszázados a HTM Zrt.

2017. szeptember 13.

Idén ünnepli negyedszázados jubileumát a székesfehérvári HTM Zrt. A huszonöt éves cég kiemelt figyelmet fordít a duális képzésre, számos diáknak biztosít gyakorlati képzőhelyet.

Negyedével többen jelentkeztek ipari képzésre

2017. szeptember 13.

Negyedével nőtt az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma 2017-ben – derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból.

Továbbra is a gépkezelői tanfolyamok a legkeresettebbek, de idén a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé a gázcseretelep-kezelő képzés is felkerült a dobogóra. Így alakult át az ipari OKJ-s képzések toplistája 2017-ben.

Megjelent a szeptemberi Gazdasági Kalauz

2017. szeptember 13.

Megjelent a szeptemberi Gazdasági Kalauz! Témáinkból: beiskolázás, szakmatanulás ösztöndíjjal, Fogyasztóvédelmi konferencia, 100 milliós hitelfelvételi lehetőség vállalkozások számára. Az újságot keresse a Fejér Megyei Hírlap mellékleteként.

Fogyasztóvédelem: e-kereskedelem és termékbemutatók - Fogyasztóvédelmi fórum

2017. szeptember 12.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Fogyasztóvédelmi Osztály és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Fejér Megyei Békéltető Testület Fogyasztóvédelem: e kereskedelem és termékbemutatók címmel Fogyasztóvédelmi fórumot rendez 2017. október 3-án (kedden) 10.00 órai kezdettel a Gazdaság Házában (8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.) 

A térítésmentes rendezvényre minden érdekelt vállalkozót és érdeklődő magánszemélyt várunk.

 

Akár 1,5 milliós támogatást kaphat elektromos autóra!

2017. szeptember 12.

Bővítik az elektromos autók vásárlásának támogatását, továbbá adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében. A jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ.

Széchenyi Kártya Program minden hiteltípusának maximális összege 100 millió forintra emelkedik, a hitelfeltételek tovább javulnak

2017. szeptember 11.

Szeptember 7-én Orbán Viktor miniszterelnök átadta a 250.000. Széchenyi Kártyát, valamint bejelentette a program keretében igényelhető hitelösszegek 100 millió Ft-ra emelését.

Enterprise Europe Network hálózat a versenyképességért

2017. szeptember 8.

Az üzletfejlesztéssel foglalkozó nemzetközi hálózat, az Enterprise Europe Network hazai munkatársai találkoztak a Gazdaság Házában. A szakmai találkozó fő témája a versenyképesség volt.

A növekedést és a biztonságot keresik a befektetők Magyarországon

2017. szeptember 7.

A stabil, kiszámítható növekedést és a biztonságot keresik a befektetők Magyarországon, a piac visszajelzése pedig a hitelminősítőknél is fontosabb - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Pro Facultate kitüntetés

2017. szeptember 6.

A Pannon Egyetem Kari Tanácsa Pro Facultate kitüntetésben részesítette Radetzky Jenőt, az FMKIK elnökét.

Hálózatosodás, versenyképesség

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata. Egyedülálló földrajzi lefedettséggel és tevékenységi körrel közel 600 üzletfejlesztéssel foglalkozó szervezetet fog össze, jelenleg a világ 67 országában. 

Szakmai találkozó Székesfehérváron

2017. szeptember 6.

Több hazai és külföldi munkatárs is koordinálja, irányítja és felügyeli a hazai Enterprise Europe Network konzorcium működését, eredményeit.

Vállalkozók és az EEN hálózat

2017. szeptember 6.

Számos üzlet született már a régióban is az Enterprise Europe Network hálózat segítségével.

Megjelent a Gazdasági Kalauz

2017. szeptember 6.

Megjelent a Gazdasági Kalauz szeptemberi különszáma. Témája az Enterprise Europe Network magyar konzorcium szakmai találkozója, melynek a Gazdaság Háza ad otthont 2017. szeptember 6-8. között, Székesfehérváron.

Széchenyi Kártya Program - csoportos hiteltanácsadás a Gazdaság Házában

2017. szeptember 1.

Széchenyi Kártya Program, támogatott hitelek – csoportos tanácsadás a Gazdaság Házában, 2017.szeptember 14-én (csütörtök) 14 órától. 

80 méterig ingyenes lesz a kútfúrás

2017. szeptember 1.

80 méteres mélységig ingyenessé teszi a kútfúrást a kormány – jelentette be Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Ilyen kút fúrására az ország területének 88 százalékán van lehetőség.