Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázatok - Széchenyi 2020 Információk első kézből

Kamarai rendezvények

<< 2017 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
131415161718
19
20212223242526
2728     

Bicske és környéki vállalkozások figyelmébe!

2017. január 17.

Versenyelőnyre, szakmai üzleti kapcsolatokra és hatékonyságjavulásra tehet szert az országosan is sikeres Modern Vállalkozások Programjának rendezvényén! Várjuk a vállalat- és intézményvezetőket 2017. február 28-án (kedd), 10.00 órától, Bicskén, a Petőfi Művelődési Központban. Regisztráció

Faragnak az ács mester jelöltek a gyakorlati felkészítőn

2017. február 17.

A kamara szervezésében 15 fő ács kezdte meg  gyakorlati felkészítőjét a mestervizsga letétele céljából 2017. február 10-én délután. 

Fontos határidő a vállalkozók számára

2017. február 17.

 

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek februárban kell benyújtaniuk 2016-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. A határidő február 27-én jár le, az elszámolás pedig – az eddig megszokottak szerint – a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával teljesíthető.

 

Változások az építőiparban - vállalkozói fórum 2017.február 21.

2017. január 1-jétől az építőiparban számos jogszabályváltozás történt. A törvényváltozások közös értelmezésére, konzultációval egybekötött, gyakorlatias tájékoztató fórumot tartunk 2017. február 21-én, kedden, 10,00 órai kezdettel a Gazdaság Házában. A részvétel térítésmentes, de feltétel az előzetes bejelentkezés.

Két kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

2017. február 16.

Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárások februári határozatait részletező jelentésében arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Románia ellen. A döntés értelmében felszólítást küld a két országnak, mert e termékek kiskereskedelmére vonatkozó nemzeti jogszabályaik ellentétesek az uniós joggal – jelentette az MTI.

Eggyel kevesebb kártyát kell magunknál hordanunk

2017. február 16.

Búcsút mondhatunk a TAJ-kártyának és vonatjegyet se kell venni az e-személyi jóvoltából. Mindez a kis társadalombiztosítási lapocska érvényességét nem érinti, ezért meg kell őrizni, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot pedig az egészségügyi szolgáltató továbbra is elektronikus úton ellenőrzi. 

Tudjon meg mindent a Szakma Kiváló Tanulója Versenyről!

2017. február 15.

Összegyűjtöttük a Szakma Kiváló Tanulója Verseny legfontosabb tudnivalóit. 

Információszolgálatos munkatársat keresünk

2017. február 15.

Az FMKIK információszolgálatos munkakör betöltését hirdeti meg. Beadási határidő: folyamatos, illetve 2017. március 1., szerda

Elektronikusan is intézhetjük a nyugdíjat

2017. február 14.

Az Ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is lehetőség van a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, vagy egyéb kedvezményt biztosító idő megállapítására. A vállalkozói jogviszony és a nyugdíj-megállapítás viszonyával kapcsolatban sok kérdés merül fel, főleg a biztosítási jogviszonyok sokfélesége miatt. 

A járási hivatalokhoz kerültek a fogyasztóvédelmi hatósági feladatok

2017. február 14.

A kormányhivatalok helyett 2017. január 1-től panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak a fogyasztók. Jelentősen felértékelődik a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek szerepe.

Mestervizsga elnöki pályázati kiírás - frissítve

2017. február 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) időközi pályázatot hirdet a Mestervizsga Elnökök Országos Névjegyzékébe történő felvételre. A pályázat feltételei a következők:

Csak minden ötödik lakás korszerű

2017. február 10.

Komoly szankciója nincs, ha elmarad az energiatanúsítvány, az eladó azonban később kellékszavatosság miatt perelhető.

Innoválni sikeresen

Ismerje meg innovációs tanácsadási szolgáltatásunkat, melyet díjmentesen vehet igénybe! A tanácsadás részeként objektív elemzést és cégére szabott javaslatcsomagot kap kézhez, ami segít abban, hogy vállalkozása hatékonyan és sikeresen újítsa meg folyamatait, fejlesszen új terméket vagy szolgáltatást.

Szigorodnak az otthoni fűtés szabályai

2017. február 9.

Folyamatosan szigorodnak a következő években a lakossági fűtési rendszerekre vonatkozó műszaki követelmények, amivel a hatóságok az energiafelhasználás hatékonyságának növelése mellett a levegőszennyezés csökkentését is el akarják érni - írja a Magyar Nemzet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) tanulmánya alapján.

Több ezer kft. szűnhet meg a törzstőkeemelés elmulasztása miatt

2017. február 9.

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes törzstőkeemelés elmulasztása miatt - mondta a Fővárosi Törvényszék szóvivője. 

Megkönnyítik a fogyasztóvédelmi panasszal érkezők dolgát

2017. február 17.

Egységes nyomtatványokkal találkozhatnak a járási hivataloknál azok, akik fogyasztóvédelmi panaszukkal érkeznek a hatósághoz. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkársága azzal a kéréssel fordult a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez, hogy – ha egyébként megfelel a fogyasztóvédelemről szóló törvényben előírtaknak, –, ne utasítsák el az ezen a nyomtatványon hozzájuk érkező kérelmeket.

 

Kamarai nyilvántartásba vétel – kamarai hozzájárulás fizetés

2017. február 17.

A 2017. évi kamarai hozzájárulást a már korábban nyilvántartásba vett vállalkozásoknak is fizetni kell minden évben, március 31-ig.

Bajban az orosz és belorusz útra induló fuvarozók

2017. február 17.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jármű Főosztály egy értelmezési probléma elhárításáig arra kéri a fuvarozókat, hogy fehérorosz, orosz és ukrán relációkban – a CEMT engedélyek helyett – egyelőre bilaterális engedélyekkel vállaljanak fuvarfeladatot. A napokban a gépjármű-szakmai szervezetekhez és kamránkhoz is eljutott felhívás egy olyan konkrét eset miatt született, ahol a fehérorosz hatóság képviselői megállítottak egy magyar járműszerelvényt, s 1 600 eurós bírságot követelnek a gépjárművezetőtől.

Február 16-tól már kötelező a kivitelezői felelősségbiztosítás

2017. február 16.

A kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, ha a kivitelezési szerződés alapján végzett építőipari kivitelezési tevékenység elektronikus építési főnaplójának megnyitására 2017. február 16.-át követően kerül sor. Részletek a február 21-i építőipari fórumon.

Sok cég béremelésre fordítja az adócsökkentést

2017. február 16.

Az idei adótörvények egyik legjelentősebb változása, hogy a 2012-ben a társadalombiztosítási járulékot felváltó szociális hozzájárulási adó mértéke 27-ről 22 százalékra csökkent. Bár ez a csökkenés jellemzően nem kompenzálja a minimálbér-emelést, a megyei cégek közül nagyon sokan átadják az így keletkező megtakarítást a dolgozóknak.

Tőkeemelés: már csak pár hetük van a kft-knek

2017. február 16.

Már csak pár hetük van a kft-knek, hogy törzstőkéjüket 3 millió forintra emeljék. A határidő 2017. március 15.

 

 

Tizenkét Fejér megyei diák a válogatóban!

2017. február 15.

Tizenkét Fejér megyei diák jutott a válogatóba. Az idei évi Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) írásbeli dolgozatait közel 5300 diák írta meg. 

„A kormányzati intézményrendszer a kulcskérdés”

2017. február 14.

Prof. Dr. Chikán Attila, akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképességi Kutató Központ igazgatója, egykori gazdasági miniszter is előadott a kamara versenyképesség jegyében megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvényén. 

A NAV-hoz is benyújtható az iparűzési adóbevallás

2017. február 14.

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében 2017. január 1-től már lehetőség van arra, hogy az adózók az állandó jellegű helyi iparűzési adóról (HIPA) szóló bevallási kötelezettségüket – meghatározott elektronikus bevallási nyomtatványon – az állami adó- és vámhatósághoz teljesítsék hívta fel honlapján a figyelmet a NAV. 

Változott az Együttmükődési megállapodás sablonja

2017. február 14.

Leginkább formai változások és szöveges kiegészítések történtek az új együttműködési megállapodás sablonban.

Munkatársakat keresünk szakképzési területre

2017. február 10.

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársakat keres szakképzési munkakörökre. A teljes pályázati kiírások a csatolt dokumentumban érhetőek el.

 

Drasztikusan nőtt a rehabilitációs hozzájárulás mértéke

2017. február 10.

Megéri megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni. 2017. január 1-től 19 százalékkal, a tavalyi a 964 500 forintról évi 1 147 500 forintra nőtt a rehabilitációs hozzájárulás mértéke. Ez az összeg a minimálbér kilencszerese. Szakértők szerint „megéri” majd a vállalkozásoknak megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni.

Küszöbön van a lakossági energetikai hitelcsomag megjelenése

2017. február 10.

A hiteligénylések benyújtásához több csatolandó dokumentum mellett a leglényegesebb az energetikai tanúsítvány. Azzal, hogy már a pályázatok megnyitása előtt elkészülnek az energetikai számítások, sok idő spórolható meg. A lakosság számára készített tanúsítványok ára 10 és 30 ezer forint között mozog, míg a vállalatok számára ettől jóval drágább árakat adhatnak a szolgáltatók. 

Újabb változás jöhet az építési engedélyeztetésben

2017. február 9.

Kibővülhet az építési engedély helyett egyszerű bejelentéssel építhető lakóingatlanok köre. Az építési törvény módosítására tett javaslatot kedden Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csaknem 10 milliárd euró volt a kereskedelmi többlet 2016-ban

2017. február 9.

A külkereskedelmi termékforgalom 9,978 milliárd euró (3086 milliárd forint) többlettel zárta a tavalyi évet a 2015-ös 8,595 milliárd euró után - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).