Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

2018. január 8.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. január 6-ától újabb, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a mikro-, kis-és középvállalkozások munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére: a támogatási összegből csaknem 600 kkv-nál több ezer új munkahely jöhet létre és még több őrizhető meg - nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

2017. november 7.

Új pályázati felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, a cégek 5-15 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek eszközbeszerzésre és szoftverbeszerzésre, a teljes keretösszeg 17 milliárd forint.

Nyoma sincs a száz milliárdnak - nem „hasítanak” a kutatással foglalkozó hazai cégek

2017. október 30.

Bár az utóbbi néhány évben több száz milliárd forint támogatás jutott kutatás-fejlesztésre és innovációra Magyarországon, a fő profiljukként valamilyen kutatási tevékenységet megjelelő vállalkozások pénzügyi eredményeiben ennek nincs nyoma – állítja Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. Régiós szinten vizsgálva a cégek működését, megállapítható a Közép-Magyarországi Régió nyomasztó túlsúlya.

Új transzferár dokumentációs szabályok

2017. október 27.

Október 18-án kihirdették a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017 (X. 18.) NGM rendelet, amely hatályon kívül helyezi a 22/2009. (X. 16.) PM rendeletet. Az új előírásokat főszabály szerint először a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell alkalmazni.

Magyarország helyett Szlovéniát választotta az egyik legnagyobb autóipari beszállító

2017. október 24.

- A szlovén kormány csütörtöki ülésén felhatalmazta a gazdasági minisztériumot, hogy aláírja a szerződést a kanadai-osztrák Magna Steyr autóipari beszállító vállalat fényezőüzemének felépítéséről a Maribortól délre fekvő Hoce-Slovnica községben.

Megállapodtak, megszűntek a sztrájkbizottságok

2017. október 13.

A Tesco és a szakszervezetek ma megállapodtak egy, a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartó tervben. A tervezet tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat - adta hírül a október 13-án a cég.

Figyelem! Zöld pályázatok

2017. október 11.

Energetika témában itthon jelenleg korlátozottan állnak rendelkezésre pályázatok. A vállalkozások számára kiírt energiahatékonysági épületfelújítást és megújuló energiaforrások alkalmazását támogató GINOP 4.1.1 felhívás jelenleg fel van függesztve, ám újranyitása várható.

Informatikai fejlesztés a klímavédelemért

2017. október 10.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból hozza létre az üvegházhatású gázok nyilvántartására alkalmas Nemzeti Üvegházgáz Adatbázist – jelentette be honlapján a tárca. Az adatbázis használata hozzájárulhat Magyarország klímaváltozással kapcsolatos törekvéseinek sikeréhez, a fenntartható gazdaság kialakításához.

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult az EKÁER miatt

2017. október 9.

– Az Európai Bizottság egy októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat – s ezzel versenyhátrányba is hozta a magyar fuvarozókat.

Újabb európai hitel a kkv-knak

2017. október 9.

- Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodása alapján 80 milliárd forint hitelt kaphatnak a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) a COSME, a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programban. Az erről szóló megállapodást október 6-án, pénteken, Budapesten írták alá.

    

Külpiacon is otthon az EEN-nel

Mit nyújt az Enterprise Europe Network? Exportpiaci információkat, nemzetközi üzleti partnerkeresési és nemzetközi tenderfigyelési lehetőséget, exportösztönző programokat. Vállalkozók nyilatkoznak az EEN irodával kapcsolatos tapasztalataikról.

Veszélyt jelenthetnek az elektromos autók és a robotok a magyar gépjárműiparra

2017. november 3.

Az elektromos autók elterjedése és az automatizálás akár már 5 éven belül is negatívan érintheti a magyar ipart. Elsősorban a nagy autógyártók beszállítói hálózatának csökkentése és az élő munkaerő mérséklése jelentheti a legnagyobb veszélyt - derül ki az Atradius hitelbiztosító globális piacelemzéséből.

Uniós milliárdok innovációra

2017. október 27.

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs keretprogramból 30 milliárd eurót szán a társadalmi kihívások terén alkalmazott új megoldásokra és az áttörést jelentő innovációra a 2018-2020-as időszakban - közölte Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos Brüsszelben sajtótájékoztatón pénteken.

Szigorodik a schengeni határellenőrzés

2017. október 26.

Az Európai Parlement szerdán megszavazta a schengeni határellenőrzés szigorítását és felgyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és az EU-n kívülről érkezők regisztrálását. 

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki a termőföld értékesítéséről

2017. október 13.

A termőföld értékesítéséről adott ki az Európai Bizottság iránymutatást csütörtökön, hogy a tagállamok megelőzhessék a termőföldárak spekulációját és a túlzott tulajdonosi koncentrációt. 

Milyen programokat ajánlunk?

2017. október 11.

Üzleti partnerre van szüksége? Szívesen tenne az egészségéért? Vagy meglátogatna egy sikeres céget? Válogasson programjainkból!

Külpiacon, magabiztosan

2017. október 11.

Sikeresebbek a külpiacon jelenlévő vállalkozások – derült ki a Future of Business című felmérés legújabb kiadásából. A kkv-k külpiacra lépését az Enterprise Europe Network iroda szolgáltatásai is segítik.

Jobban keresünk, de mi is fogyunk és a megrendelés is

2017. október 10.

Fejér megyében 2017 I. félévében az előző év azonos időszakához képest csökkent az élve születések száma, és az országos átlagot meghaladó ütemben nőtt a halálozásoké, ennek következtében a népesség természetes fogyása gyorsult – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Fókuszban a megyék” című kiadványából.

Hatalmas piacot nyit a közös, uniós védelmi politika

2017. október 9.

A következő többéves uniós pénzügyi keret (2021–2027) során a Bizottság javaslatot kíván tenni egy külön erre a célra létrehozott európai védelmi kutatási programra (EDRP), amelynek becsült éves költségvetése 500 millió euró – jelentette be hírlevelében az Európai Parlament. 

Újabb paksi blokkok tervezését javasolja a miniszter

2017. október 5.

Megkerülhetetlennek nevezte a paksi bővítést Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, már nem Paks II építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését.