Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Projektmenedzsment képzés a Gazdaság Házában

Július 5-én 9.00 órától projektmenedzsment képzést indítunk a Gazdaság Házában. 

KICkoff: fenntartható energiaellátás piaca versenyre hívja a start-upokat!

A Föld fenntartható energiaellátása érdekében új megoldásokra és olyan szenvedélyes vállalkozókra van szükségünk, akik érzik magukban az erőt, hogy ezeket létrehozzák, sikerre vigyék. Ha van egy a fenntartható energetikához kapcsolódó kiváló ötlete, jelentkezzen a 2016. évi Nemzetközi KICkoff Versenyre nyerjen akár 150 000 EUR értékű befektetést, hogy valóra válthassa világmegváltó elképzelését.

Kérdőív az innováció Európai Uniós szabályozásáról

Az Európai Bizottság K+F-fel és innovációval foglalkozó igazgatóságának (DG Research and Innovation) kezdeményezésére elkészült egy kérdőív, amely segítségével a Bizottság szeretné az innovációval foglalkozó szervezetek, vállalkozások európai K+F és innovációs szabályozásaival kapcsolatos véleményét megismerni.

Energetika 2020 – Önt is érinti!

Az Európai Unió az elmúlt években különböző éghajlat- és energiapolitikai célértékeket tűzött ki maga elé 2020-ra, 2030-ra és 2050-re. Ezeket érdemes minden vállalkozónak szem előtt tartania, hiszen nagyban befolyásolják a piaci trendeket, a gazdasági élet alakulását és a jogszabályi környezetet. 

Miért van szükségünk energiahatékony épületekre?

2016. április 13.

Az Európai Unió vezetői 2007-ben azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik a közösség éves energiafogyasztását. Ennek is köszönhető, hogy középpontba kerültek az új, környezetbarát technológiák, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás, a környezet védelme, az üzleti környezet javítása, különösen a kkv-k számára, valamint a fogyasztók támogatása annak érdekében, hogy környezettudatos döntéseket hozzanak.

 

Hogyan pályázzunk jól?

2016. április 13.

Az alábbiakban minden olyan pályázni szándékozó vállalkozásnak szeretnénk segíteni, akik fontolgatják egy adott felhíváson történő részvételüket. Számukra kívánjuk röviden összefoglalni a teendőket és szemléltetni a jellemző hibákat.

Kamerun is csatlakozott az Enterprise Europe Network Hálózathoz

2016. március 1-én Kamerun is csatlakozott az Európai Bizottság üzletfejlesztési hálózatához, az Enterprise Europe Network-höz. Ezzel az első szubszaharai országként a 64. ország, amely segíteni kívánja ügyfelei nemzetközi partnerkeresését, piacra lépését.

Megnyílt a think.BDPST, a V4-ek innovációs fóruma

A március 8-án megnyitott think.BDPST konferencia keretében a gazdasági élet, a kormányzat és tudomány képviselői vitatják meg a visegrádi régió fejlesztéspolitikájának legfontosabb kitörési pontjait, a gazdaságfejlesztés, a kutatásfinanszírozás, az innovációpolitika együttműködési lehetőségeit.

A virtuális fizetőeszközök jövője

A virtuális pénzeknek köszönhetően, mint amilyen a bitcoin is, közvetítő, vagy bank nélkül utalhatunk pénzt a világ bármely részére.

Vállalati Innováció program az energetikai vonatkozású versenyképes fejlesztések nemzetközi piacra vitele céljából

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. a KIC InnoEnergy magyarországi együttműködő partnereként felhívást tesz közzé azon vállalatok számára, melyek a fenntartható energiagazdálkodást elősegítő versenyképes terméket kívánnak fejleszteni és nemzetközi piacra vinni.

Üzleti partnerkeresés Koreában

Szívesen megismerne koreai beszállítókat 1-1 termék kapcsán? A Koreai Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége (KOTRA Budapest) segítséget nyújt bármely érdeklődő Fejér megyei cégnek koreai beszállítók megismerésben.

Európai díj a fenntartható energiagazdálkodás területén

Az Európai Fenntartható Energia Díjat (EU Sustainable EnergyAward) olyan szervezetek nyerhetik el, amelyek kiemelkedő teljesítménnyel jeleskednek az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások felhasználása területén.

Középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

 A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít 2016. március 23-án.

A képzés 60 tanórás.

Nagyvállalatoknak kötelező lesz az energetikai audit

Még a múlt évben, 2015-ben  fogadták el azt az uniós irányelv alapján készített törvényt, mely szerint a magyarországi nagyvállatoknak 4 évente energetikai auditot kell végezniük.

Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok létrehozását célzó pályázat

2016 áprilisától lesz lehetőség pályázni a nemrég meghirdetett kutatási infrastruktúra fejlesztési programra (GINOP-2.3.4-15), amelynek célja a valós piaci igényekre alapozott ipari fejlesztések kutatási bázisának biztosítása, illetve a kutatási infrastruktúra fejlesztése ipari-felsőoktatási együttműködések kialakításával.

Nem véletlen

Az innováció azon új termékekben, szolgáltatásokban, üzleti vagy szervezeti modellekben rejlő sikereknek a kiaknázása, amelyek újítást jelentenek a cég életében, az aktuális piacon vagy akár világszinten. Az innováció sikere tehát nemcsak az innovátor, hanem az őt körülvevő környezet szempontjából is értéket generál. 

Konzultáció a KKV-kat érintő ÁFA szabályozás felülvizsgálatáról

2016. május 19.

Az Európai Bizottság konzultációjának célja, hogy a 2006/112/EK irányelv (héairányelv) szerinti, kisvállalkozásokra vonatkozó különös szabályozásokra és azok lehetséges továbbfejlesztésére vonatkozóan összegyűjtse a kkv-k véleményét. A konzultáció a létező jogszabályok szélesebb körű felülvizsgálatának része. A felülvizsgálat eredményeképpen valószínűleg új jogalkotási aktusokra vonatkozó javaslat fog születni. E javaslatot a Bizottság várhatóan 2017 végéig nyújtja be.

Hírmorzsák az EU-ból

Böngésszen az EU-ból érkező és Önt is érintő rövid híreink között.

Értékelték az ötleteket

Április 27-én nagy sikerrel zajlott le a Gazdaság Házában az Enterprise Europe Network és a Magyar Nemzeti Kereskedőház által útjára indított Knowledge to Money Club (Ötletből pénzt) székesfehérvári találkozója. A rendezvény során három székesfehérvári vállalkozás mutatta be fejlesztési projektjét, amellyel jelenleg is pályáznak az Európai Unió által biztosított, közvetlenül Brüsszelben elérhető Horizont 2020 KKV Eszköz forrásaira.

Pályázzon közvetlenül Brüsszelben!

2016. április 13.

A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája 2014-2020 év között. A program minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik, egyszerűbb adminisztrációt, valamint új, innováció-orientált szemléletet vezet be. 

Tájékoztató a Belgiumban bevezetésre kerülő használatarányos útdíjról

2016. április 1-jétől használatarányos útdíjat vezetnek be a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre Belgiumban, amely felváltja az eddig érvényben lévő, időalapú Eurovignette rendszert.  A Brüsszeli Nagykövetség rövid összefoglalója az alábbiakban olvasható. 

Változások: EU-ból Egyiptomba szállítás esetén

2016. március 10.

Figyelmükbe ajánlunk néhány változást, amelyek érinthetik az EU-ból, így Magyarországról Egyiptomba történő kiszállításokat:

Új kötelezettség minden webáruház számára!

Az európai, így a magyar online webáruházaknak és piacoknak is kötelezően meg kell jeleníteniük a honlapjukon az EU új, online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket, valamint e-mail címüket. Az európai online vitarendezési platform 2016. február 15-től lesz elérhető a panasszal élni kívánó fogyasztók, illetve a termékeiket, szolgáltatásaikat interneten keresztül értékesítő webáruházak számára.

Az uniós kutatás támogatása javítja a versenyképességet

Az FP7, azaz az Európai Unió 2007-től 2013-ig tartó időszakra szóló kutatásfinanszírozó programjának utólagos értékelése szerint a kutatás és innováció nagymértékben hozzájárultak az európai tudományos kiválóság javulásához és versenyképességének erősítéséhez.

Új európai szakmai kártya

Az új európai szakmai kártya (European Professional Card, EPC) bevezetésének köszönhetően néhány szakma - általános ápoló, gyógyszerész, gyógytornász, hegyi túravezető, ingatlanügynök - más tagállambeli elismertetése egyszerűbbé vált.

Egy hét a vállalkozásokról, a startupokról

Több mint 40 ország 200 régiójában zajlanak február első hetében a Startup Europe Week - SEW rendezvényei. A programsorozathoz Magyarországról Székesfehérvár is csatlakozott. A fehérvári eseményt az Albacomp Innovációs Centrumban tartották február 3-án.

Az EU szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezdett a Fülöp-szigetekkel

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos és Gregory Domingo fülöpszigeteki kereskedelmi és ipari miniszter december végén állapodott meg arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az EU és a Fülöp-szigetek között kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról.

Hollandia az EU soros elnöke

2016. január 1-jétől hat hónapon keresztül Hollandia tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját.

Innovatív vállalkozás vagyok, külföldre mennék...

InnoTrade néven új programot indított a Magyar Nemzeti Kereskedőház az ígéretes innovatív vállalkozások külpiacra segítése érdekében, amelynek keretében a legnevesebb nemzetközi kiállításokon és startup rendezvényeken biztosít megjelenési lehetőséget.