Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kombinált pályázatok és kedvezményes hitelek a KKV-k fejlesztéséért

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara március 21-én tájékoztató rendezvényt szervezett, melyen a résztvevők a jelenlegi pályázati időszakban nagy számban elérhető kombinált termékek és kedvezményes hitelkonstrukciók feltételeiről kaptak információt. 

Üzletre fel!

2017. április 12.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája is otthont adott a Knowledge 2 Money Clubnak (K2M), melynek keretein belül valós pályázati projektet elemeznek a H2020 szakértők, így segítve a pályázó kkv-k sikerességét. 

Folytatódik az Otthon Melege Program

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.

Üzleti ajánlataink - válasszon!

2017. március 8.

Külföldi üzleti lehetőségek vállalkozásoknak. Ha bármely üzleti ajánlat felkeltette figyelmét, bővebb tájékoztatásért keresse a kamara Enterprise Europe Network irodáját.

A régiók versenye

2017. március 8.

Az Európai Unió 28 tagállamának 263 régióját hasonlítja össze gazdasági, társadalmi szempontból a február 27-én megjelent regionális versenyképességi elemzés. 

2017. április 1-től - Változások a jövedéki adózásban

2017. február 23.

Április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A hatályba lépés előtt a jövedéki termékkel foglalkozóknak érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre.

Pályázni, de meddig?

2017. február 22.

2017 nyarán az összes pályázat kiírásra kerül a 2020-ig tartó programozási időszakból.

Háztartási eszközök és energiahatékonyság - új, világosabb jelzések

Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kellene öt éven belül a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy  módosításokkal megszavazott bizottsági javaslat nyomán.

Közelebb a célhoz az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény

2017. február 6.

Az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi szakbizottsága jóváhagyta a vitatott megállapodást.

Az EU nyilvánossá teszi a cégek tényleges tulajdonosainak személyét

Az uniós tagállamok 2017-től kötelesek követni az Európai Unió új, a pénzmosás megakadályozását célzó irányelvét. Az irányelv olyan központi adatbázis létrehozására kötelezi a tagállamokat, amelyből gyakorlatilag bárki számára megismerhetőek lesznek a gazdasági társaságok és különböző jogi személyek úgynevezett tényleges tulajdonosai.

2017 fő témái az EP-ben

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2017-ben. Az EP-képviselők emellett foglalkoznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerével (ETS) és a tiszta energia kérdésével is, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, hogy melyek lesznek a főbb napirendi témák a következő hónapokban.

Céges sikerek a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózatának segítségével

2016. december 16.

December 13-án a Közép-dunántúl Enterprise Nagykövetének ismét a MOTE Kft. ügyvezetőjét, Belegrai Pétert választották.

Új áfa-szabályokkal pezsdítenék fel az online kereskedelmet

Az áfa-fizetési szabályok egyszerűsítése révén lendítené fel a határokon átnyúló elektronikus kereskedelmet az EU-ban Brüsszel, amely arra is lehetőséget adna a tagállamoknak, hogy a nyomtatott termékekkel azonos adókulcsokat alkalmazzanak az elektronikus könyvekre és online kiadványokra.

Értékelt az Enterprise Europe Network

2016. november 9.

A magyar Enterprise Europe Network hálózat monitoring látogatására érkezett Erwan Le Guen projekt tanácsadó, aki egyben a brüsszeli hálózatban Magyarországért felel.

Fejér megyei képviselet Brüsszelben

Dr. Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke, az FMKIK alelnöke képviseli a megye gazdaságát a Vállalkozók Európai Parlamentje 2016 rendezvényen, Brüsszelben. 

Megjelent a 2016. évi Globális Innovációs Index

2016. augusztus 15-én jelent meg a WIPO, a Cornell University és az INSEAD gondozásában a The Global Innovation Index 2016: Winning with Global Innovation című kiadvány, amely a világ 128 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel 82 mutató felhasználásával. Az évente közzétett elemzés indikátorai hét területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és kutatás, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti kultúra fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, valamint a kreatív teljesítmények.

Távmunka, munkavédelem, munkajog

Hasznos összefoglalót jelentetett meg az NGM a távmunkáról, ami az Európai Unió által is támogatott munkavégzési forma. Ennek keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen – jellemzően lakhelyén –, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja.

Fókuszban a versenyképesség

A versenyképességet választotta az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli regionális irodája kiemelt témának a következő időszakban. 

Enterprise Europe Network szakmai találkozó

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Zalaegerszegen adott otthont az Enterprise Europe Network szakembereinek kétnapos rendezvény keretében. 

Személygépkocsis személyszállítói szolgáltatók figyelmébe! - Vizsga kell az engedélyhez

Egy tavaly júliusban hozott kormányrendelet kötelezővé tette és vizsgához kötötte a tevékenység folytatásához szükséges engedély megszerzését. Ötévenként vizsgára kötelezi a sofőröket, környezetvédelmi normákat szab meg a gépjárművekre és kiegészítő tevékenységként más főtevékenységhez köti a szolgáltatást.

Főkonzulátus nyílt Lendván

Lendván ünnepélyes keretek között nyitották meg az új magyar  főkonzulátust szeptember 5-én. 

Jelenleg 14 főkonzulátussal és nagykövetséggel rendelkezik Magyarország a szomszédos országokban.

Szlovéniában 2014-ben nyitották meg a ljubljanai magyar nagykövetség konzuli irodáját, amely mostantól főkonzulátusként működik tovább Földes Gyula főkonzul vezetésével.

Figyelmeztetés feltalálóknak, védjegyeztetőknek!

Több milliós károkat is okozhatnak a „szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatók” – figyelmeztet a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara.

Európai Parlament: a következő hat hónap fő témái

Migráció, terrorizmus, adóügyek, környezetvédelem, egységes piac – ezek az Európai Parlament fő napirendi pontjai a következő hat hónapban.

Új menetrend a készségek fejlesztésére

Az Európai Bizottság új, átfogó készségfejlesztési programot (New Skills Agenda) fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. A program célja az, hogy az előmozdítsa a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést az európai kontinensen

Így ellenőrizhetik a vállalkozások üzleti partnereiket a NAV-nál

Megbízható adatokhoz lehet-e jutni az adóhatóságtól arról, hogy egy adott munkáltató adott esetben hány munkavállalót foglalkoztat?

Innoválni közpénzből?

Sok országban, köztük Magyarországon is jelentős pályázati források érhetők el a kkv-k számára innovatív ötleteik megvalósításához. 

Közép-dunántúli sikerek a Horizont 2020 KKV Eszköz pályázaton

Két közép-dunántúli vállalkozás is sikerrel mérettetett meg a nemzetközi mezőnyben a közvetlen brüsszeli finanszírozású, innovációkat támogató Horizont 2020 KKV Eszköz pályázaton. A 3 milliárd Eurós keretösszeggel bíró programban indulóknak komoly versenyre kell felkészülni. A legsikeresebbek a spanyol, brit és olasz cégek.

Versenyképesség fejlesztése a Gazdaság Házában

2017. március 8.

A világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatának tagja működik Székesfehérváron a Gazdaság Házában, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális iroda.

Használja ki az EEN szolgáltatásait!

2017. március 8.

A világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatának tagja működik Székesfehérváron a Gazdaság Házában, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális iroda.

 

Óvatosan a kecsegtető uniós ajánlatokkal!

2017. február 28.

Rendkívüli körültekintésre hív fel a kamara olyan gyanús európai unós ajánlatok kapcsán, amelyeket az utóbbi időben kamarai tagvállatok kaptak. 

Ipar 4.0 - miért jó a cégeknek?

A legtöbb vállalkozó számára lehetőség, amit mindenkinek meg kell próbálni kihasználni.

Pályázni nem csak itthon lehet

A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok mellett számos közvetlen forrás áll a vállalkozások rendelkezésére, sokszor jóval nagyobb keretösszeggel. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megismerni a rendszert.

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

Az EP által elfogadott új jogszabály értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Határidő közeleg - Önt is érintheti ha vegyi anyagokat gyárt vagy importál

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban.

Ha igen, most kell cselekednie, és regisztrálnia kell vegyi anyagait az EU szabályozása szerint. 2018. május 31-ig, azt követően nem lesz engedélye, hogy az EU/EGT területén gyártsa, importálja vagy beszállítsa.

 

Ki kicsoda: új vezetők az Európai Parlamentben

Az EP-képviselők Antonio Tajanit választották az Európai Parlament elnökévé január 17-én, majd 18-án kijelölték az EP 14 alelnökét, valamint az adminisztratív- és pénzügyekért felelős 5 quaestort. Az Európai Parlament Elnöksége az EP elnökéből, 14 alelnökéből és 5 quaestorból áll, ez a szerv felelős az EP szabályszerű működéséért.

Kkv eszköz: 2014-2015-ben több mint 1400 cégbe 500 millió eurót fektettek

Két év alatt több mint húszezer pályaművet nyújtottak be, 500 millió euró támogatásban részesült több mint 1400 projekt és 692 millió eurót meghaladó nagyságú magántőkét mozgósítottak.

 

 

Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés.

KSH legújabb kiadványai

Az év vége egyben a tervezés időszaka is, ehhez próbálunk segítséget nyújtani a  legutóbbi KSH kiadványok áttekintésével -a trendek és a közelmúlt statisztikái egyaránt segíthetik a vállalkozások tervezési folyamatait.

A gazdaságépítés sarökköve

Enterprise Europe Network néven nemzetközi hálózati iroda működik a Gazdaság Házában, „brüsszeli” forrással. 

Konzultáció a gépjárművezető nélkül bérelt járművek használatáról

2016. október 12.

Az Európai Bizottság jelenleg végzi a gépjárművezető nélkül bérelt járművek használatára vonatkozó 2006/1/EK irányelv felülvizsgálatát. Ehhez kapcsolódóan két konzultáció keretében várják az érintett vállalkozások tapasztalatait: egyrészt olyan vállalkozások részvételére számítanak, akik bérelt tehergépjárműveket használnak tevékenységük során, másrészt személyszállítással foglalkozó vállalkozások véleményét szeretnék megismerni.

Európai Hulladékcsökkentési Hét, 2016

Az elmúlt 40 évben a világon megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége, ami évente 1-2 százalékkal nő tovább. Az Európai Unió tagországaiban az egy főre jutó hulladék 481 kg volt 2013-ban (EU-28 átlag, Forrás: Eurostat). Ez a mennyiség a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó termelés és a túlzott fogyasztás eredménye.

Jó szomszédi viszony

Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok a rendszerváltás után dinamikus fejlődésnek indultak és mára Ausztria hazánk második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált.  

 

 

Innováció

2016. szeptember 14.

Új innovációs tevékenységet támogató szolgáltatás érhető el a Gazdaság Házában, melyet H2020 forrás támogat.

Kulcskérdés a versenyképesség

A Gazdaság Háza ad otthont 2017. szeptember 7-én és 8-án  az Enterprise Europe Network magyar konzorcium „All Staff” tréningjének, a koronázóvárosban, Székesfehérváron. Fő téma a versenyképesség lesz.  

Ellenőrzik a fuvarozókat Franciaországban - új kötelezettség

Ellenőrzik a fuvarozókat Franciaországban, hogy megfelelnek-e a minimálbérről szóló törvényben megszabott kötelezettségeknek. A francia minimálbér-rendelkezésről és a kötelező munkáltatói képviseletről szóló jogszabály komoly adminisztrációs és pénzügyi terheket ró a magyar fuvarozó társaságokra.

Letölthető gazdasági-társadalmi adatok- Megjelent a Magyar statisztikai évkönyv, 2015

A kötet a főbb mutatók változását színes grafikonokkal is szemlélteti, melyek interaktív változata A KSH honlapján ingyenesen elérhető.

A V4-ek közül csak a csehek innovatívabbak nálunk

Magyarország két helyet előre lépve a 33. helyen áll azon a globális innovációs listán, amelyet az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO állított össze.

Tessék választani!

Több üzleti-gazdasági esemény, nemzetközi üzletember-találkozó, konferencia, innovációs rendezvény, képzés szerepel a kamara Enterprise Europe Network regionális irodájának programajánlatban. 

Nagy utazás! - Kik szervezik a nyaralásunkat? - Piaci körkép az utazásszervezőkről

Nyáron sokak számára jön el a pihenés, nyaralás ideje. Ki ne szeretne minden problémáról elfeledkezni? Ám ilyenkor sem árt az óvatosság – például az utazásszervező cég kiválasztásánál.

Változások az amerikai élelmiszerbiztonsági előírásokban

Új címkézési szabályozás, élelmiszerbiztonsági terv készítés, regisztráció megújítás.