Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Még mindig sok a kölcsönzött munkaerő

2017. szeptember 19.

Tavaly közel 122 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ez a szám csupán két százalékkal tér el az egy évvel korábbi mintegy 125 ezres létszámtól.

Bővült a cégfelvásárlási piac az első fél évben

2017. szeptember 18.

A cégfelvásárlások és összeolvadások magyarországi piaca az első fél évben megközelítette a 980 millió dollárt, ami 12 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest – közölte az EY Magyarország. A hazai cégfelvásárlási piac ezzel 2011 első hat hónapja óta a legsikeresebb első fél évet zárta.

Sikeresebbek a külpiacon jelen levő vállalkozások

A nemzetközi kereskedelemben való részvétel növeli a vállalatok magabiztosságát - derült ki a Future of Business című felmérés legújabb kiadásából, amely a Facebook, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamint a Világbank közreműködésével készült.

Negyedszázados a HTM Zrt.

2017. szeptember 13.

Idén ünnepli negyedszázados jubileumát a székesfehérvári HTM Zrt. A huszonöt éves cég kiemelt figyelmet fordít a duális képzésre, számos diáknak biztosít gyakorlati képzőhelyet.

Akár 1,5 milliós támogatást kaphat elektromos autóra!

2017. szeptember 12.

Bővítik az elektromos autók vásárlásának támogatását, továbbá adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében. A jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ.

Vállalkozók és az EEN hálózat

2017. szeptember 6.

Számos üzlet született már a régióban is az Enterprise Europe Network hálózat segítségével.

Megjelent a Gazdasági Kalauz

2017. szeptember 6.

Megjelent a Gazdasági Kalauz szeptemberi különszáma. Témája az Enterprise Europe Network magyar konzorcium szakmai találkozója, melynek a Gazdaság Háza ad otthont 2017. szeptember 6-8. között, Székesfehérváron.

Knowledge To Money Club Szeptember 13-án

2017. augusztus 22.

Ismét lesz Knowledge To Money Club, ahol konkrét esetek tanulmányozásán keresztül kerül bemutatásra, hogyan lehet a gyakorlatban meggyőző üzleti modellt építeni innovációs termékek hasznosítására. A résztvevők a kapott tapasztalataikat akár H2020 SME Instrument pályázatok, akár befektetések elnyeréséhez is sikerrel alkalmazhatják.

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság

2017. augusztus 17.

Az év első három hónapjának kiemelkedő növekedése után 3,2 százalékkal bővült a második negyedévben a magyar gazdaság.

A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint nő az optimizmus

Az európaiak többsége (56%) derülátó az EU jövőjét illetően – ami 6 százalékpontos emelkedést jelent 2016 ősze óta.

A vevők és az ügyfelek az internetre mennek

2017. július 13.

Az Európai Unióban a 16-74 éves korcsoportban az internetezők között legmagasabb arányban Magyarországon használnak közösségi oldalakat - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adataiból.

Tovább zuhan a külföldi érdekeltségű cégek aránya

2017. június 15.

Mind a 100 millió, mind az 1 milliárd Ft árbevétel feletti szegmensekben is tovább csökken a külföldi cégek súlya Magyarországon. A németek, az ukránok és az osztrákok vannak az élen, de sok az offshore jellegű ország a listán.

 

Osztrák törvénymódosítás – Személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások figyelmébe!

Törvénymódosítást fogadott el az osztrák parlament, így 2017. június 1-től egyszerűsödik a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és annak dokumentációs kötelezettsége.

 

 

Nehéz sorsa lesz 2020 után a pályázatokból élő cégeknek

Az Európai Unió 2020 után átalakítja pályázati rendszerét, aminek eredményeként a következő évtizedtől a vállalkozások a korábbinál jóval kevesebb vissza nem térítendő EU-s forrásokhoz juthatnak hozzá. A növekedni képes vállalkozásoknak nem csak azért érdemes már most a hitelekhez és a kockázati tőkéhez fordulniuk, mert 2020-tól kisebb összeg fog jutni ugyanannyi vállalkozásra, hanem azért is, mert hosszú távon a visszatérítendő források hatékonyabban támogatják a cég eredményes fejlesztését és fenntartható bővülését.

Infláció: a negyedik legmagasabb az EU-ban a magyar adat

A februári 2,0 százalék után márciusban 1,6 százalékos volt az átlagos éves infláció az Európai Unióban – jelentette az Eurostat. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az éves szintű infláció februárhoz képest 11 tagállamban (köztük Magyarországon) csökkent, 6 országban stagnált és csak 5-ben emelkedett. Márciusban valamennyi tagállamban pozitív volt az éves infláció; a legalacsonyabb ütemű fogyasztóiár-emelkedést Romániában (0,4 százalék), valamint Írországban és Hollandiában (mindkettő 0,6 százalék) regisztrálták. Éves összevetésben a legütemesebben a három balti államban emelkedtek a fogyasztói árak: Lettországban 3,3, Litvániában 3,2, Észtországban 3,0 százalékos volt az infláció. A 2,7 százalékos magyar mutató a negyedik helyet jelenti.

Hulladékgazdálkodás az EU-ban: úton a körkörös gazdaság felé

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó négy törvényjavaslatról szavaz a Parlament. A tervek elsősorban a háztartások és a kisvállalkozások hulladéktermelésére vonatkoznak. Az Európai Bizottság mostani javaslatai szerint a kommunális hulladékok 65%-át kellene újrahasznosítani 2030-ra, a településeknek pedig 10%-ra kell csökkenteniük a hulladéklerakást.

Közép-dunántúli sikerek a Horizont 2020 KKV Eszköz pályázaton

Két közép-dunántúli vállalkozás is sikerrel mérettetett meg a nemzetközi mezőnyben a közvetlen brüsszeli finanszírozású, innovációkat támogató Horizont 2020 KKV Eszköz pályázaton. A 3 milliárd Eurós keretösszeggel bíró programban indulóknak komoly versenyre kell felkészülni. A legsikeresebbek a spanyol, brit és olasz cégek.

Versenyképesség fejlesztése a Gazdaság Házában

2017. március 8.

A világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatának tagja működik Székesfehérváron a Gazdaság Házában, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális iroda.

Használja ki az EEN szolgáltatásait!

2017. március 8.

A világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatának tagja működik Székesfehérváron a Gazdaság Házában, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális iroda.

 

Óvatosan a kecsegtető uniós ajánlatokkal!

2017. február 28.

Rendkívüli körültekintésre hív fel a kamara olyan gyanús európai unós ajánlatok kapcsán, amelyeket az utóbbi időben kamarai tagvállatok kaptak. 

Ipar 4.0 - miért jó a cégeknek?

A legtöbb vállalkozó számára lehetőség, amit mindenkinek meg kell próbálni kihasználni.

Pályázni nem csak itthon lehet

A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok mellett számos közvetlen forrás áll a vállalkozások rendelkezésére, sokszor jóval nagyobb keretösszeggel. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megismerni a rendszert.

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

Az EP által elfogadott új jogszabály értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Fejlesztés és versenyképesség - Hatékonyabb a mostani ciklusban az uniós források felhasználása

Hatékonyabb a mostani ciklusban az uniós források felhasználása, a megítélt és leszerződött támogatások kétszeres javulást mutatnak a 2014-2020-as időszakban az előző fejlesztési periódushoz képest - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Módosulnak a transzferárszabályok

2017. szeptember 15.

2017. augusztus 29-én a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelent egy tervezet a szokásos piaci ár – transzferár – meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről, amelyet szeptember 5-ig lehetett véleményezni, az új jogszabály 2018. január 1-től léphet életbe. A transzferár az az ár, amelyet kapcsolt vállalkozások alkalmaznak egymással folytatott ügyleteik során. A szokásos piaci ár pedig az az ár, amelyet független felek összehasonlítható körülmények esetén érvényesítenek vagy érvényesítenének.

Sikeres vállalkozók a versenyképességről

2017. szeptember 13.

A magyar hálózat munkatársai vállalkozókkal beszélgettek az Enterprise Europe Network hálózat szakmai találkozóján. A beszélgetés középpontjában a vállalkozók és az Enterprise Europe Network kapcsolata állt. 

Ingyen wifi a köztereken, közintézményekben

2017. szeptember 13.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját - közölte az EP sajtószolgálata.

Az EEN vállalkozó követei

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network Követi program keretein belül egy-egy helyi vállalkozó jó példáján keresztül ismerheti meg a regionális vállalkozói kör a Hálózat nyújtotta szolgáltatásokat.

Versenyképességi körkép nagyvállalati szemmel

2017. szeptember 6.

Makrogazdasági szinten, mivel Európában nem a legerősebb gazdaságú országok közé tartozunk, nehéz a megfelelés, hiszen a versenyképességet befolyásoló minőségi követelményeket ugyanúgy elvárják tőlünk, aminek a költségvonzatát kevesebb profittartalomból kell kigazdálkodni. 

Hálózatosodás, versenyképesség

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata. Egyedülálló földrajzi lefedettséggel és tevékenységi körrel közel 600 üzletfejlesztéssel foglalkozó szervezetet fog össze, jelenleg a világ 67 országában. 

START2ACT energiahatékonysági verseny vállalkozások számára

A START2ACT verseny célja, hogy segítse a vállalkozókat az energiatudatos működés elsajátításában és az energiahatékonyság hétköznapi gyakorlatba ültetésében. A jópéldákat egymással, hasonló vállalkozásokkal megosztva és a jóhírét kelti a energiatudatosan cselekvő vállalkozásnak és a jógyakorlatot segít másokkal is megismertetni a nyeremények mellett.

PowerUP! - InnoEnergy Startup verseny

Az InnoEnergy (innoenergy.com) nagyszabású regionális start-up versenyt szervez energetika témában. A versenyhez vállalkozói felkészítő tréning is jár. A jelen és jövő vállalkozóit keresik, akik a következő 2 éven belül új termékkel vagy szolgáltatással kívánnak nemzetközi piacokra lépni.

Növekszik a kereslet a határon átnyúló online vásárlás iránt

Az eredménytábla szerint az elektronikus kereskedelembe vetett fogyasztói bizalom ugrásszerűen megnőtt.

Partnering Day 2017

Együttműködési, üzletkötési lehetőség Grácban az egészségügyben aktív vállalkozások, egyetemek számára. Az osztrák Enterprise Europe Network iroda 2017. szeptember 21-én szervezi nemzetközi üzletember-találkozóját.

Csökkentenék a brüsszeli bürokráciát

2017. július 12.

A túlbonyolított pénzfelhasználási szabályok drasztikus leegyszerűsítését javasolja az Európai Bizottságnak a 2020-at követő kohéziós politikában a testület által felkért szakértőkből álló csoport. Még kevesebb bürokrácia nyomná azoknak az országoknak a vállát, amelyeknél a legkevesebb a visszaélés a források felhasználása során.

Üzleti, technológiai partnerkereső szolgáltatás a Gazdaság Házában

Az Enterprise Europe Network számos lehetőséget ajánl a vállalkozások számára üzleti-technológiai kapcsolatainak kiépítésében. Adatbázisok, közvetlenül Brüsszelből jövő információk segítik a munkát, és ennek eredményeképpen hatékony, gyakorlati segítséget tud adni a vállalkozásoknak. 

Idén 60 éves a Római Szerződés

A ma Európai Unió néven működő közösség alapjait hatvan évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés, amelynek létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. A Római Szerződés létrehozta a közös piacot, amely Európa polgárai számára megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Az évfordulóról számos brüsszeli és európai rendezvény is megemlékezik.

Az Európai Unió prioritásai 2017-re

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Egyik legnagyobb kihívást jelentő a migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás. Ezenkívül a digitális egységes piac létrehozása, de ehhez még az EP-nek jóvá kell hagynia a távközlési szolgáltatók hozzáférését a 700 megahertzes tartományhoz. Emellett a nagykereskedelmi adatroaming díjak maximálására vonatkozó Tanáccsal kötött megállapodás szentesítésével a képviselők az utolsó akadályt hárították el a roaming díjak júniusi kivezetése elől.

Jön az ökológiai termékekre vonatkozó elektronikus tanúsítási rendszer

2017. áprilisban hatályba lépett az Európai Unióban az ökológiai termékek behozatalát és a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektronikus tanúsítási rendszer. Ennek segítségével könnyebb lesz a termékek nyomon követhetősége és a kereskedelmükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése, emellett hozzájárul az élelmiszer-biztonságra vonatkozó rendelkezések megerősítéséhez és a csalás lehetőségeinek csökkentéséhez is.

AZ EU igazságügyi biztosa az európai ügyészségi részvételhez kötné a kohéziós pénzeket

–  Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az európai ügyészi hivatalban való részvételhez kötné a kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára –  jelentette a Politico brüsszeli hírportál csütörtökön.

Innoválni közpénzből?

Sok országban, köztük Magyarországon is jelentős pályázati források érhetők el a kkv-k számára innovatív ötleteik megvalósításához. 

Folytatódik az Otthon Melege Program

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.

Üzleti ajánlataink - válasszon!

2017. március 8.

Külföldi üzleti lehetőségek vállalkozásoknak. Ha bármely üzleti ajánlat felkeltette figyelmét, bővebb tájékoztatásért keresse a kamara Enterprise Europe Network irodáját.

A régiók versenye

2017. március 8.

Az Európai Unió 28 tagállamának 263 régióját hasonlítja össze gazdasági, társadalmi szempontból a február 27-én megjelent regionális versenyképességi elemzés. 

2017. április 1-től - Változások a jövedéki adózásban

2017. február 23.

Április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A hatályba lépés előtt a jövedéki termékkel foglalkozóknak érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre.

Pályázni, de meddig?

2017. február 22.

2017 nyarán az összes pályázat kiírásra kerül a 2020-ig tartó programozási időszakból.

Háztartási eszközök és energiahatékonyság - új, világosabb jelzések

Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kellene öt éven belül a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy  módosításokkal megszavazott bizottsági javaslat nyomán.

Közelebb a célhoz az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény

2017. február 6.

Az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi szakbizottsága jóváhagyta a vitatott megállapodást.