Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Partnering Day 2017

Együttműködési, üzletkötési lehetőség Grácban az egészségügyben aktív vállalkozások, egyetemek számára. Az osztrák Enterprise Europe Network iroda 2017. szeptember 21-én szervezi nemzetközi üzletember-találkozóját.

Csökkentenék a brüsszeli bürokráciát

2017. július 12.

A túlbonyolított pénzfelhasználási szabályok drasztikus leegyszerűsítését javasolja az Európai Bizottságnak a 2020-at követő kohéziós politikában a testület által felkért szakértőkből álló csoport. Még kevesebb bürokrácia nyomná azoknak az országoknak a vállát, amelyeknél a legkevesebb a visszaélés a források felhasználása során.

Üzleti, technológiai partnerkereső szolgáltatás a Gazdaság Házában

Az Enterprise Europe Network számos lehetőséget ajánl a vállalkozások számára üzleti-technológiai kapcsolatainak kiépítésében. Adatbázisok, közvetlenül Brüsszelből jövő információk segítik a munkát, és ennek eredményeképpen hatékony, gyakorlati segítséget tud adni a vállalkozásoknak. 

Idén 60 éves a Római Szerződés

A ma Európai Unió néven működő közösség alapjait hatvan évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés, amelynek létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. A Római Szerződés létrehozta a közös piacot, amely Európa polgárai számára megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Az évfordulóról számos brüsszeli és európai rendezvény is megemlékezik.

Az Európai Unió prioritásai 2017-re

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Egyik legnagyobb kihívást jelentő a migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás. Ezenkívül a digitális egységes piac létrehozása, de ehhez még az EP-nek jóvá kell hagynia a távközlési szolgáltatók hozzáférését a 700 megahertzes tartományhoz. Emellett a nagykereskedelmi adatroaming díjak maximálására vonatkozó Tanáccsal kötött megállapodás szentesítésével a képviselők az utolsó akadályt hárították el a roaming díjak júniusi kivezetése elől.

Jön az ökológiai termékekre vonatkozó elektronikus tanúsítási rendszer

2017. áprilisban hatályba lépett az Európai Unióban az ökológiai termékek behozatalát és a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektronikus tanúsítási rendszer. Ennek segítségével könnyebb lesz a termékek nyomon követhetősége és a kereskedelmükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése, emellett hozzájárul az élelmiszer-biztonságra vonatkozó rendelkezések megerősítéséhez és a csalás lehetőségeinek csökkentéséhez is.

AZ EU igazságügyi biztosa az európai ügyészségi részvételhez kötné a kohéziós pénzeket

–  Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az európai ügyészi hivatalban való részvételhez kötné a kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára –  jelentette a Politico brüsszeli hírportál csütörtökön.

Innoválni közpénzből?

Sok országban, köztük Magyarországon is jelentős pályázati források érhetők el a kkv-k számára innovatív ötleteik megvalósításához. 

Folytatódik az Otthon Melege Program

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.

Üzleti ajánlataink - válasszon!

2017. március 8.

Külföldi üzleti lehetőségek vállalkozásoknak. Ha bármely üzleti ajánlat felkeltette figyelmét, bővebb tájékoztatásért keresse a kamara Enterprise Europe Network irodáját.

A régiók versenye

2017. március 8.

Az Európai Unió 28 tagállamának 263 régióját hasonlítja össze gazdasági, társadalmi szempontból a február 27-én megjelent regionális versenyképességi elemzés. 

2017. április 1-től - Változások a jövedéki adózásban

2017. február 23.

Április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A hatályba lépés előtt a jövedéki termékkel foglalkozóknak érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre.

Pályázni, de meddig?

2017. február 22.

2017 nyarán az összes pályázat kiírásra kerül a 2020-ig tartó programozási időszakból.

Háztartási eszközök és energiahatékonyság - új, világosabb jelzések

Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kellene öt éven belül a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy  módosításokkal megszavazott bizottsági javaslat nyomán.

Közelebb a célhoz az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény

2017. február 6.

Az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi szakbizottsága jóváhagyta a vitatott megállapodást.

Az EU nyilvánossá teszi a cégek tényleges tulajdonosainak személyét

Az uniós tagállamok 2017-től kötelesek követni az Európai Unió új, a pénzmosás megakadályozását célzó irányelvét. Az irányelv olyan központi adatbázis létrehozására kötelezi a tagállamokat, amelyből gyakorlatilag bárki számára megismerhetőek lesznek a gazdasági társaságok és különböző jogi személyek úgynevezett tényleges tulajdonosai.

2017 fő témái az EP-ben

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2017-ben. Az EP-képviselők emellett foglalkoznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerével (ETS) és a tiszta energia kérdésével is, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, hogy melyek lesznek a főbb napirendi témák a következő hónapokban.

Céges sikerek a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózatának segítségével

2016. december 16.

December 13-án a Közép-dunántúl Enterprise Nagykövetének ismét a MOTE Kft. ügyvezetőjét, Belegrai Pétert választották.

Új áfa-szabályokkal pezsdítenék fel az online kereskedelmet

Az áfa-fizetési szabályok egyszerűsítése révén lendítené fel a határokon átnyúló elektronikus kereskedelmet az EU-ban Brüsszel, amely arra is lehetőséget adna a tagállamoknak, hogy a nyomtatott termékekkel azonos adókulcsokat alkalmazzanak az elektronikus könyvekre és online kiadványokra.

Értékelt az Enterprise Europe Network

2016. november 9.

A magyar Enterprise Europe Network hálózat monitoring látogatására érkezett Erwan Le Guen projekt tanácsadó, aki egyben a brüsszeli hálózatban Magyarországért felel.

Fejér megyei képviselet Brüsszelben

Dr. Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke, az FMKIK alelnöke képviseli a megye gazdaságát a Vállalkozók Európai Parlamentje 2016 rendezvényen, Brüsszelben. 

Megjelent a 2016. évi Globális Innovációs Index

2016. augusztus 15-én jelent meg a WIPO, a Cornell University és az INSEAD gondozásában a The Global Innovation Index 2016: Winning with Global Innovation című kiadvány, amely a világ 128 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel 82 mutató felhasználásával. Az évente közzétett elemzés indikátorai hét területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és kutatás, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti kultúra fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, valamint a kreatív teljesítmények.

Távmunka, munkavédelem, munkajog

Hasznos összefoglalót jelentetett meg az NGM a távmunkáról, ami az Európai Unió által is támogatott munkavégzési forma. Ennek keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen – jellemzően lakhelyén –, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja.

Fókuszban a versenyképesség

A versenyképességet választotta az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli regionális irodája kiemelt témának a következő időszakban. 

Enterprise Europe Network szakmai találkozó

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Zalaegerszegen adott otthont az Enterprise Europe Network szakembereinek kétnapos rendezvény keretében. 

A vevők és az ügyfelek az internetre mennek

2017. július 13.

Az Európai Unióban a 16-74 éves korcsoportban az internetezők között legmagasabb arányban Magyarországon használnak közösségi oldalakat - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adataiból.

Tovább zuhan a külföldi érdekeltségű cégek aránya

2017. június 15.

Mind a 100 millió, mind az 1 milliárd Ft árbevétel feletti szegmensekben is tovább csökken a külföldi cégek súlya Magyarországon. A németek, az ukránok és az osztrákok vannak az élen, de sok az offshore jellegű ország a listán.

 

Osztrák törvénymódosítás – Személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások figyelmébe!

Törvénymódosítást fogadott el az osztrák parlament, így 2017. június 1-től egyszerűsödik a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és annak dokumentációs kötelezettsége.

 

 

Nehéz sorsa lesz 2020 után a pályázatokból élő cégeknek

Az Európai Unió 2020 után átalakítja pályázati rendszerét, aminek eredményeként a következő évtizedtől a vállalkozások a korábbinál jóval kevesebb vissza nem térítendő EU-s forrásokhoz juthatnak hozzá. A növekedni képes vállalkozásoknak nem csak azért érdemes már most a hitelekhez és a kockázati tőkéhez fordulniuk, mert 2020-tól kisebb összeg fog jutni ugyanannyi vállalkozásra, hanem azért is, mert hosszú távon a visszatérítendő források hatékonyabban támogatják a cég eredményes fejlesztését és fenntartható bővülését.

Infláció: a negyedik legmagasabb az EU-ban a magyar adat

A februári 2,0 százalék után márciusban 1,6 százalékos volt az átlagos éves infláció az Európai Unióban – jelentette az Eurostat. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az éves szintű infláció februárhoz képest 11 tagállamban (köztük Magyarországon) csökkent, 6 országban stagnált és csak 5-ben emelkedett. Márciusban valamennyi tagállamban pozitív volt az éves infláció; a legalacsonyabb ütemű fogyasztóiár-emelkedést Romániában (0,4 százalék), valamint Írországban és Hollandiában (mindkettő 0,6 százalék) regisztrálták. Éves összevetésben a legütemesebben a három balti államban emelkedtek a fogyasztói árak: Lettországban 3,3, Litvániában 3,2, Észtországban 3,0 százalékos volt az infláció. A 2,7 százalékos magyar mutató a negyedik helyet jelenti.

Hulladékgazdálkodás az EU-ban: úton a körkörös gazdaság felé

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó négy törvényjavaslatról szavaz a Parlament. A tervek elsősorban a háztartások és a kisvállalkozások hulladéktermelésére vonatkoznak. Az Európai Bizottság mostani javaslatai szerint a kommunális hulladékok 65%-át kellene újrahasznosítani 2030-ra, a településeknek pedig 10%-ra kell csökkenteniük a hulladéklerakást.

Közép-dunántúli sikerek a Horizont 2020 KKV Eszköz pályázaton

Két közép-dunántúli vállalkozás is sikerrel mérettetett meg a nemzetközi mezőnyben a közvetlen brüsszeli finanszírozású, innovációkat támogató Horizont 2020 KKV Eszköz pályázaton. A 3 milliárd Eurós keretösszeggel bíró programban indulóknak komoly versenyre kell felkészülni. A legsikeresebbek a spanyol, brit és olasz cégek.

Versenyképesség fejlesztése a Gazdaság Házában

2017. március 8.

A világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatának tagja működik Székesfehérváron a Gazdaság Házában, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális iroda.

Használja ki az EEN szolgáltatásait!

2017. március 8.

A világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatának tagja működik Székesfehérváron a Gazdaság Házában, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális iroda.

 

Óvatosan a kecsegtető uniós ajánlatokkal!

2017. február 28.

Rendkívüli körültekintésre hív fel a kamara olyan gyanús európai unós ajánlatok kapcsán, amelyeket az utóbbi időben kamarai tagvállatok kaptak. 

Ipar 4.0 - miért jó a cégeknek?

A legtöbb vállalkozó számára lehetőség, amit mindenkinek meg kell próbálni kihasználni.

Pályázni nem csak itthon lehet

A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok mellett számos közvetlen forrás áll a vállalkozások rendelkezésére, sokszor jóval nagyobb keretösszeggel. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megismerni a rendszert.

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

Az EP által elfogadott új jogszabály értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Határidő közeleg - Önt is érintheti ha vegyi anyagokat gyárt vagy importál

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban.

Ha igen, most kell cselekednie, és regisztrálnia kell vegyi anyagait az EU szabályozása szerint. 2018. május 31-ig, azt követően nem lesz engedélye, hogy az EU/EGT területén gyártsa, importálja vagy beszállítsa.

 

Ki kicsoda: új vezetők az Európai Parlamentben

Az EP-képviselők Antonio Tajanit választották az Európai Parlament elnökévé január 17-én, majd 18-án kijelölték az EP 14 alelnökét, valamint az adminisztratív- és pénzügyekért felelős 5 quaestort. Az Európai Parlament Elnöksége az EP elnökéből, 14 alelnökéből és 5 quaestorból áll, ez a szerv felelős az EP szabályszerű működéséért.

Kkv eszköz: 2014-2015-ben több mint 1400 cégbe 500 millió eurót fektettek

Két év alatt több mint húszezer pályaművet nyújtottak be, 500 millió euró támogatásban részesült több mint 1400 projekt és 692 millió eurót meghaladó nagyságú magántőkét mozgósítottak.

 

 

Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés.

KSH legújabb kiadványai

Az év vége egyben a tervezés időszaka is, ehhez próbálunk segítséget nyújtani a  legutóbbi KSH kiadványok áttekintésével -a trendek és a közelmúlt statisztikái egyaránt segíthetik a vállalkozások tervezési folyamatait.

A gazdaságépítés sarökköve

Enterprise Europe Network néven nemzetközi hálózati iroda működik a Gazdaság Házában, „brüsszeli” forrással. 

Konzultáció a gépjárművezető nélkül bérelt járművek használatáról

2016. október 12.

Az Európai Bizottság jelenleg végzi a gépjárművezető nélkül bérelt járművek használatára vonatkozó 2006/1/EK irányelv felülvizsgálatát. Ehhez kapcsolódóan két konzultáció keretében várják az érintett vállalkozások tapasztalatait: egyrészt olyan vállalkozások részvételére számítanak, akik bérelt tehergépjárműveket használnak tevékenységük során, másrészt személyszállítással foglalkozó vállalkozások véleményét szeretnék megismerni.

Európai Hulladékcsökkentési Hét, 2016

Az elmúlt 40 évben a világon megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége, ami évente 1-2 százalékkal nő tovább. Az Európai Unió tagországaiban az egy főre jutó hulladék 481 kg volt 2013-ban (EU-28 átlag, Forrás: Eurostat). Ez a mennyiség a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó termelés és a túlzott fogyasztás eredménye.

Jó szomszédi viszony

Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok a rendszerváltás után dinamikus fejlődésnek indultak és mára Ausztria hazánk második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált.  

 

 

Innováció

2016. szeptember 14.

Új innovációs tevékenységet támogató szolgáltatás érhető el a Gazdaság Házában, melyet H2020 forrás támogat.

Kulcskérdés a versenyképesség

A Gazdaság Háza ad otthont 2017. szeptember 7-én és 8-án  az Enterprise Europe Network magyar konzorcium „All Staff” tréningjének, a koronázóvárosban, Székesfehérváron. Fő téma a versenyképesség lesz.