Üdvözöljük a

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

2017. november 7.

Új pályázati felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, a cégek 5-15 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek eszközbeszerzésre és szoftverbeszerzésre, a teljes keretösszeg 17 milliárd forint.

Nyoma sincs a száz milliárdnak - nem „hasítanak” a kutatással foglalkozó hazai cégek

2017. október 30.

Bár az utóbbi néhány évben több száz milliárd forint támogatás jutott kutatás-fejlesztésre és innovációra Magyarországon, a fő profiljukként valamilyen kutatási tevékenységet megjelelő vállalkozások pénzügyi eredményeiben ennek nincs nyoma – állítja Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. Régiós szinten vizsgálva a cégek működését, megállapítható a Közép-Magyarországi Régió nyomasztó túlsúlya.

Új transzferár dokumentációs szabályok

2017. október 27.

Október 18-án kihirdették a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017 (X. 18.) NGM rendelet, amely hatályon kívül helyezi a 22/2009. (X. 16.) PM rendeletet. Az új előírásokat főszabály szerint először a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell alkalmazni.

Magyarország helyett Szlovéniát választotta az egyik legnagyobb autóipari beszállító

2017. október 24.

- A szlovén kormány csütörtöki ülésén felhatalmazta a gazdasági minisztériumot, hogy aláírja a szerződést a kanadai-osztrák Magna Steyr autóipari beszállító vállalat fényezőüzemének felépítéséről a Maribortól délre fekvő Hoce-Slovnica községben.

Megállapodtak, megszűntek a sztrájkbizottságok

2017. október 13.

A Tesco és a szakszervezetek ma megállapodtak egy, a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartó tervben. A tervezet tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat - adta hírül a október 13-án a cég.

Külpiacon is otthon az EEN-nel

2017. október 11.

Mit nyújt az Enterprise Europe Network? Exportpiaci információkat, nemzetközi üzleti partnerkeresési és nemzetközi tenderfigyelési lehetőséget, exportösztönző programokat. Vállalkozók nyilatkoznak az EEN irodával kapcsolatos tapasztalataikról.

Külpiacon, magabiztosan

2017. október 11.

Sikeresebbek a külpiacon jelenlévő vállalkozások – derült ki a Future of Business című felmérés legújabb kiadásából. A kkv-k külpiacra lépését az Enterprise Europe Network iroda szolgáltatásai is segítik.

Jobban keresünk, de mi is fogyunk és a megrendelés is

2017. október 10.

Fejér megyében 2017 I. félévében az előző év azonos időszakához képest csökkent az élve születések száma, és az országos átlagot meghaladó ütemben nőtt a halálozásoké, ennek következtében a népesség természetes fogyása gyorsult – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Fókuszban a megyék” című kiadványából.

Hatalmas piacot nyit a közös, uniós védelmi politika

2017. október 9.

A következő többéves uniós pénzügyi keret (2021–2027) során a Bizottság javaslatot kíván tenni egy külön erre a célra létrehozott európai védelmi kutatási programra (EDRP), amelynek becsült éves költségvetése 500 millió euró – jelentette be hírlevelében az Európai Parlament. 

Újabb paksi blokkok tervezését javasolja a miniszter

2017. október 5.

Megkerülhetetlennek nevezte a paksi bővítést Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, már nem Paks II építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését. 

Növekvő veszélyt jelentenek az ATM-ek elavult szoftverei

2017. október 3.

A TrendMicro biztonsági cég és az Euorpol közös tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos régebbi modelleken még Windows CE vagy Windows NT fut. Az elavult ATM-ek miatt a jövőben a kiberakciók célpontjaivá válhatnak a pénzintézetek.

Országszerte 67 központban segítik a nők elhelyezkedését

2017. október 2.

- Országszerte 67 Női Információs és Szolgáltató Központ (Nő-Köz-Pont) jön létre a nők munkaerőpiaci elhelyezkedésének segítésére - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A többség megnézi, magyar-e az élelmiszer

2017. szeptember 29.

A megkérdezettek túlnyomó többsége előnyben részesíti a magyar élelmiszereket a külföldiekkel szemben - derült ki Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelem és Marketing Intézetének kutatásából.

Csupán 8 százalékuk nem teszi ezt soha, 16 százalékuk viszont mindig, 41,6 százalékuk pedig gyakran részesíti előnyben a hazait az importtal szemben.

Új neve lesz az állampapíroknak

2017. szeptember 27.

A lakossági állampapírok egyértelműbb azonosítása érdekében az elnevezések egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). 2017. október 2-től minden lakossági állampapír nevében megjelenik a Magyar Állampapír elnevezés, amely mint ernyőmárka fogja össze a termékportfóliót. 

Nagy lehetőség a magyar startupoknak

2017. szeptember 26.

Ötszázezer euró összdíjazású pán-európai startup versenyt hirdet az EIT Digital, amelyre innovatív, különleges technológia megoldásokat kínáló vállalkozások pályázhatnak október 8-ig - közölte az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Digital (EIT Digital) budapesti regionális központja.

A hétvégéig lehet visszaigényelni a külföldi számlák áfáját

2017. szeptember 25.

– Egy hét van még a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfájának visszaigénylésére, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Információs nap és nemzetközi partnerkereső rendezvény Brüsszelben 2017. október 3-4. H2020 ipari innováció területen

Az Európai Bizottság ipari innováció témában szervez nemzetközi információs napot Brüsszelben október 3-4-én. A rendezvény a Horizont 2020 keretprogramhoz kapcsolódó információkat, legújabb ipari trendeket ismerteti a résztvevőkkel és lehetőséget nyújt projektpartnerek megtalálására.

Még mindig sok a kölcsönzött munkaerő

2017. szeptember 19.

Tavaly közel 122 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ez a szám csupán két százalékkal tér el az egy évvel korábbi mintegy 125 ezres létszámtól.

Bővült a cégfelvásárlási piac az első fél évben

2017. szeptember 18.

A cégfelvásárlások és összeolvadások magyarországi piaca az első fél évben megközelítette a 980 millió dollárt, ami 12 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest – közölte az EY Magyarország. A hazai cégfelvásárlási piac ezzel 2011 első hat hónapja óta a legsikeresebb első fél évet zárta.

Sikeresebbek a külpiacon jelen levő vállalkozások

A nemzetközi kereskedelemben való részvétel növeli a vállalatok magabiztosságát - derült ki a Future of Business című felmérés legújabb kiadásából, amely a Facebook, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamint a Világbank közreműködésével készült.

Negyedszázados a HTM Zrt.

2017. szeptember 13.

Idén ünnepli negyedszázados jubileumát a székesfehérvári HTM Zrt. A huszonöt éves cég kiemelt figyelmet fordít a duális képzésre, számos diáknak biztosít gyakorlati képzőhelyet.

Akár 1,5 milliós támogatást kaphat elektromos autóra!

2017. szeptember 12.

Bővítik az elektromos autók vásárlásának támogatását, továbbá adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében. A jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ.

Vállalkozók és az EEN hálózat

2017. szeptember 6.

Számos üzlet született már a régióban is az Enterprise Europe Network hálózat segítségével.

Megjelent a Gazdasági Kalauz

2017. szeptember 6.

Megjelent a Gazdasági Kalauz szeptemberi különszáma. Témája az Enterprise Europe Network magyar konzorcium szakmai találkozója, melynek a Gazdaság Háza ad otthont 2017. szeptember 6-8. között, Székesfehérváron.

Veszélyt jelenthetnek az elektromos autók és a robotok a magyar gépjárműiparra

2017. november 3.

Az elektromos autók elterjedése és az automatizálás akár már 5 éven belül is negatívan érintheti a magyar ipart. Elsősorban a nagy autógyártók beszállítói hálózatának csökkentése és az élő munkaerő mérséklése jelentheti a legnagyobb veszélyt - derül ki az Atradius hitelbiztosító globális piacelemzéséből.

Uniós milliárdok innovációra

2017. október 27.

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs keretprogramból 30 milliárd eurót szán a társadalmi kihívások terén alkalmazott új megoldásokra és az áttörést jelentő innovációra a 2018-2020-as időszakban - közölte Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos Brüsszelben sajtótájékoztatón pénteken.

Szigorodik a schengeni határellenőrzés

2017. október 26.

Az Európai Parlement szerdán megszavazta a schengeni határellenőrzés szigorítását és felgyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és az EU-n kívülről érkezők regisztrálását. 

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki a termőföld értékesítéséről

2017. október 13.

A termőföld értékesítéséről adott ki az Európai Bizottság iránymutatást csütörtökön, hogy a tagállamok megelőzhessék a termőföldárak spekulációját és a túlzott tulajdonosi koncentrációt. 

Milyen programokat ajánlunk?

2017. október 11.

Üzleti partnerre van szüksége? Szívesen tenne az egészségéért? Vagy meglátogatna egy sikeres céget? Válogasson programjainkból!

Figyelem! Zöld pályázatok

2017. október 11.

Energetika témában itthon jelenleg korlátozottan állnak rendelkezésre pályázatok. A vállalkozások számára kiírt energiahatékonysági épületfelújítást és megújuló energiaforrások alkalmazását támogató GINOP 4.1.1 felhívás jelenleg fel van függesztve, ám újranyitása várható.

Informatikai fejlesztés a klímavédelemért

2017. október 10.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból hozza létre az üvegházhatású gázok nyilvántartására alkalmas Nemzeti Üvegházgáz Adatbázist – jelentette be honlapján a tárca. Az adatbázis használata hozzájárulhat Magyarország klímaváltozással kapcsolatos törekvéseinek sikeréhez, a fenntartható gazdaság kialakításához.

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult az EKÁER miatt

2017. október 9.

– Az Európai Bizottság egy októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat – s ezzel versenyhátrányba is hozta a magyar fuvarozókat.

Újabb európai hitel a kkv-knak

2017. október 9.

- Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodása alapján 80 milliárd forint hitelt kaphatnak a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) a COSME, a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programban. Az erről szóló megállapodást október 6-án, pénteken, Budapesten írták alá.

    

Francia motorokkal szerelik az új Opeleket, bajban lehet a szentgotthárdi Opel-gyár

2017. október 4.

A jövőben a francia PSA, az Opel új tulajdonosa összes autóját saját motorjaival fogja szállítani, mert a még az amerikai GM regnálása alatt kifejlesztett technológiák használatáért licencdíjat kell fizetnie, mondta interjújában Gilles Le Borgne, a PSA (Peugeot Citroën) fejlesztéséért felelős vezetője – adta hírül a kormánypárti Magyar Idők című lap.

Brexit: nincs elegendő előrelépés az elválás feltételeiben

2017. október 2.

Az EU prioritásaival kapcsolatban a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások első négy köre nem hozott megfelelő előrelépést, hangsúlyozza az Európai Parlament indítvány-tervezete. Az EP Brexit – koordinációs csoportja által megfogalmazott kezdeményezésről rendes ülése során, következő kedden szavaz a parlament.

Ők a jövő fogyasztói - 3,5 órát neteznek naponta a 16-21 évesek

2017. szeptember 29.

A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő, naponta átlagosan 1,8 órát töltenek ezeken az internetes felületeken - derül ki a Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatásából, amely a közösségi média és online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgálta a 16-37 évesek körében.

Létrejött az ország első vámszabad területe

2017. szeptember 28.

Vámszabad területté jelölt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő több mint 17 ezer négyzetméteres területet - közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a MÁV.

Magyarország kilenc helyet javított a versenyképességi rangsorban

2017. szeptember 27.

– Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan az idén is Svájc vezet a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) kedden éjjel közzétett jelentése szerint.

Szeptemberben újabb csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe

2017. szeptember 25.

Szeptemberben tovább emelkedett a júliusban már történelmi tetőpontjára jutott GKI konjunktúraindex és ezen belül üzleti bizalmi index. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az elmúlt hónapokban némi hullámzás közepette már minden ágazatnak sikerült meghaladnia – a kereskedelminek megközelítenie – mindenkori maximumát. 

Hatályba lépett az EU és Kanada közti kereskedelmi megállapodás – Magyarország is nyer vele

2017. szeptember 22.

Szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépett az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) – közölte az Európai Bizottság szerdán. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a Magyarország és Kanada között érvényben lévő vámok 98%-a.

XII. EU-Kína Üzleti és Technológiai Együttműködési Vásár

A kínai és európai kapcsolatok szorosabbra fűzésének és további együttműködések kialakításának fóruma évek óta az EU-Kína Üzleti és Technológiai Együttműködési Vásár, amely idén 12. alkalommal kerül megrendezésre október 24-27. illetve 29-31. között.

Fejlesztés és versenyképesség - Hatékonyabb a mostani ciklusban az uniós források felhasználása

Hatékonyabb a mostani ciklusban az uniós források felhasználása, a megítélt és leszerződött támogatások kétszeres javulást mutatnak a 2014-2020-as időszakban az előző fejlesztési periódushoz képest - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Módosulnak a transzferárszabályok

2017. szeptember 15.

2017. augusztus 29-én a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelent egy tervezet a szokásos piaci ár – transzferár – meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről, amelyet szeptember 5-ig lehetett véleményezni, az új jogszabály 2018. január 1-től léphet életbe. A transzferár az az ár, amelyet kapcsolt vállalkozások alkalmaznak egymással folytatott ügyleteik során. A szokásos piaci ár pedig az az ár, amelyet független felek összehasonlítható körülmények esetén érvényesítenek vagy érvényesítenének.

Sikeres vállalkozók a versenyképességről

2017. szeptember 13.

A magyar hálózat munkatársai vállalkozókkal beszélgettek az Enterprise Europe Network hálózat szakmai találkozóján. A beszélgetés középpontjában a vállalkozók és az Enterprise Europe Network kapcsolata állt. 

Ingyen wifi a köztereken, közintézményekben

2017. szeptember 13.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját - közölte az EP sajtószolgálata.

Az EEN vállalkozó követei

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network Követi program keretein belül egy-egy helyi vállalkozó jó példáján keresztül ismerheti meg a regionális vállalkozói kör a Hálózat nyújtotta szolgáltatásokat.

Versenyképességi körkép nagyvállalati szemmel

2017. szeptember 6.

Makrogazdasági szinten, mivel Európában nem a legerősebb gazdaságú országok közé tartozunk, nehéz a megfelelés, hiszen a versenyképességet befolyásoló minőségi követelményeket ugyanúgy elvárják tőlünk, aminek a költségvonzatát kevesebb profittartalomból kell kigazdálkodni. 

Hálózatosodás, versenyképesség

2017. szeptember 6.

Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata. Egyedülálló földrajzi lefedettséggel és tevékenységi körrel közel 600 üzletfejlesztéssel foglalkozó szervezetet fog össze, jelenleg a világ 67 országában. 

START2ACT energiahatékonysági verseny vállalkozások számára

A START2ACT verseny célja, hogy segítse a vállalkozókat az energiatudatos működés elsajátításában és az energiahatékonyság hétköznapi gyakorlatba ültetésében. A jópéldákat egymással, hasonló vállalkozásokkal megosztva és a jóhírét kelti a energiatudatosan cselekvő vállalkozásnak és a jógyakorlatot segít másokkal is megismertetni a nyeremények mellett.