Üdvözöljük a

Brexit: nincs elegendő előrelépés az elválás feltételeiben | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Brexit: nincs elegendő előrelépés az elválás feltételeiben

2017. október 2.

Az EU prioritásaival kapcsolatban a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások első négy köre nem hozott megfelelő előrelépést, hangsúlyozza az Európai Parlament indítvány-tervezete. Az EP Brexit – koordinációs csoportja által megfogalmazott kezdeményezésről rendes ülése során, következő kedden szavaz a parlament.

A Tanácsnak ki kell jelentenie, hogy „megfelelő előrelépés” nem történt az EU három fő célja tekintetében – az uniós és a brit állampolgárok jogainak védelme, Nagy-Britannia gazdasági vállalásainak tisztázása, és az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának kérdése –, hacsak a tárgyalások ötödik köre áttörést nem hoz, jelentette ki az EP Elnökeinek Értekezlete (az EP elnöke és a politikai csoportok

vezetői) által elfogadott indítvány-tervezet.

Az EP elnöke, Antonio Tajani kiemelte: „Üdvözöljük May miniszterelnök asszony konstruktív hozzáállását, melyet legutóbbi, firenzei beszéde mutatott. Az Európai Parlament számára az egyértelmű prioritás az állampolgárok jogainak védelme. A kilépési szerződésnek fenn kell tartania a jelenleg is birtokolt állampolgári jogokat, ahogyan azokat a megfelelő uniós törvények meghatározzák. Szintén alapvető fontosságúak a további biztosítékok az uniós jog tiszteletben tartására Nagy-Britannia kiválása során annak érdekében, hogy a tárgyalások első körét le tudjuk zárni.”

Az EP Brexit-koordinátora, Guy Verhofstadt hozzátette: „May miniszterelnök a továbblépés felé utat nyitott firenzei felszólalásában szeptember 22-én, példának okáért az Európai Bíróság szerepéről beszélve. Ám szeretnénk, ha a brit kormány egyértelműen lépne fel. Életbevágóan fontos kérdésekre várunk még mindig válaszokat

- mint például hogy hogyan tartsuk Észak-Írországot a vámunión belül, vagy hogy hogyan találjunk különleges megoldást a kemény határ elkerülése érdekében. Az állampolgári jogok s az anyagi ügyek rendezése esetén tényleges válaszokat várunk az EU tárgyaló csoportja által felvetett javaslatokra."

A kezdeményezést a képviselők Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, és az EU Brexit-főtárgyalójával, Michel Barnier-val kedden vitatják meg. Az indítvány megszavazott formája képezi majd az EP álláspontját a Brüsszelben október 22-én megrendezésre kerülő EU27 ülésen, amelyen az állam- és kormányfők megvitatják a Brexit-tárgyalások állását.

 

Az EU és Nagy-Britannia közötti kiválási szerződéshez mindenképpen az Európai Parlament jóváhagyása szükséges.