Üdvözöljük a

Francia motorokkal szerelik az új Opeleket, bajban lehet a szentgotthárdi Opel-gyár | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Francia motorokkal szerelik az új Opeleket, bajban lehet a szentgotthárdi Opel-gyár

2017. október 4.

A jövőben a francia PSA, az Opel új tulajdonosa összes autóját saját motorjaival fogja szállítani, mert a még az amerikai GM regnálása alatt kifejlesztett technológiák használatáért licencdíjat kell fizetnie, mondta interjújában Gilles Le Borgne, a PSA (Peugeot Citroën) fejlesztéséért felelős vezetője – adta hírül a kormánypárti Magyar Idők című lap.

Bár a lap, amely egy interjút említ, nem nevezi meg a forrást, az ominózus interjú az Automobilwoche  autóipari szakportálon jelent meg. A menedzser szerint minden Opelt Németországban fognak fejleszteni, de nem akarják kétszer ugyanazt a munkát (a francia anyacégnél és a német leányvállalatnál is) elvégezni. Elkezdik a PSA platformjának használatát, igaz, az átállás időbe telik. Ezzel egyidejűleg igyekeznek megszabadulni a GM-nek fizetendő licencdíjaktól, de arról még nem döntöttek, mi lesz az Opel saját motorjaival.
A francia PSA-csoport júliusban vásárolta meg az Opelt, így a szentgotthárdi Opel-gyárat is, amely pont az ominózus Opel-motorokat gyártja. 1999-ben befejezték itt az autó-összeszerelést, a gyárban idén februárban készült el a kilencmilliomodik motor. Ha a PSA valóban átáll teljesen a saját motorjai használatára, kérdésessé válhat a gyár jövőre, ami katasztrofális hatással lenne a térségre. Az ügyben még döntés nincs, de az előjelek aggodalomra adnak okot – írja a nyugat.hu.
Az érintett térség szombathelyi központú hírműhelye emlékeztet arra, hogy A PSA korábbi ígéretei nem érintik a szentgotthárdi gyárat. A franciák azt vállalták, hogy Nagy-Britanniában nem lesznek gyárbezárások, az ottani gyártást 2021-ig garantálják, illetve Lutonban a Vivarokat egészen 2025-ig gyárthatják, így a Vauxhall – ott ezen a néven futnak az Opel autók – 4500 alkalmazottjának nem kell egyelőre azért aggódnia, hogy elveszíti a munkahelyét, a Vauxhall nyugdíjalapjának tagjait sem érheti veszteség, a német üzemekben dolgozó közel 19 ezer alkalmazott esetében 2018 végéig nem kerül sor elbocsátásokra, 2020-ig pedig további beruházásokat hajtanak végre a németországi üzemekben.

 

Forrás:

http://europe.autonews.com/article/20170929/ANE/170929922/opel-will-switch-to-psa-engines-putting-german-jobs-at-risk

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/baljos-arnyak-szentgotthard-korul-2289631/

 

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/opel_psa_motorok_szentgotthardi_gyar