Üdvözöljük a

Hogyan pályázzunk jól? | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hogyan pályázzunk jól?

Szerző: Vathy Szonja | 2016. április 13.

Az alábbiakban minden olyan pályázni szándékozó vállalkozásnak szeretnénk segíteni, akik fontolgatják egy adott felhíváson történő részvételüket. Számukra kívánjuk röviden összefoglalni a teendőket és szemléltetni a jellemző hibákat.

Mielőtt pályázunk, a pályázati kiírást alaposan át kell olvasni és értelmezni. Meg kell állapítani egyáltalán az adott pályázaton pályázhat-e a cég, megfelel-e a feltételeknek, elegendő pontszámot tud-e szerezni, tudja-e vállalni, teljesíteni az előírt kötelezettségeket. Nem megfelelő pályázatokra időt és energiát spórolni felesleges. A pályázók sokszor rosszul mérik fel, hogy indulhatnak-e egyáltalán az adott kiíráson. Abban az esetben, ha a vállalkozás olyan tevékenységgel rendelkezik, amit az adott pályázati kiírás kizár, akkor nem a megfelelő támogatással próbálkozik az érdeklődő és minden bizonnyal nem is jár majd sikerrel. Hasonló gondot jelenthet, ha például olyan gépet, vagy eszközt szeretnénk megvásárolni támogatásból, amit nem lehet elszámolni az adott pályázat keretein belül.

Az adminisztráció során ügyelni kell a megfelelő adatokra, a pontos kitöltésre, figyelni kell, hogy minden szükséges dokumentumot elküldjünk, és mindezt az előírt határidőig elvégezzük. Igyekezzünk elkerülni, hogy a hiánypótlással kelljen bajlódnunk, törekedjünk rá, hogy elsőre tökéletes pályázatai anyagot nyújtsunk be.

Szintén fontos, hogy a szabályoknak megfelelően osszuk el a különböző költségeket, megfelelő dátummal és formai hibák nélkül nyújtsunk be árajánlatot. Hiába szűnt meg ugyan teljesen a papíralapú pályáztatás és lett helyette elektronikus az ügyintézés, minden pályázat esetében az elektronikus alapon történő benyújtást követő 3 napon belül postai úton is el kell juttatni a cégszerűen aláírt nyilatkozatokat a minisztériumhoz, kivéve, ha a pályázó rendelkezik hitelesített elektronikus aláírással. A postázás elmaradása a pályázat azonnali elutasítását okozza.

Nyertes pályázat esetén a kedvezményezettek hajlamosak azt hinni, hogy a támogatói döntéssel véget is értek a pályázattal kapcsolatos feladatok, ám ez a legkevésbé sincs így. A legjellemzőbb hibák közé tartoznak az alátámasztó dokumentumokhoz kapcsolódó hiányosságok, melyek akár a megítélt támogatás felhasználását is veszélybe sodorhatják.