Üdvözöljük a

Ipar 4.0 - miért jó a cégeknek? | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ipar 4.0 - miért jó a cégeknek?

Szerző: Vathy Szonja

A legtöbb vállalkozó számára lehetőség, amit mindenkinek meg kell próbálni kihasználni.

Revolúció vagy evolúció, ami jelenleg most az iparban zajlik és az Ipar 4.0 névvel illetik? A legtöbb vállalkozó számára lehetőség, amit mindenkinek meg kell próbálni kihasználni.

 

Ez a folyamat többet jelent az ipar digitalizációjánál. A gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a gazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. De nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok paradigmaváltásáról is.

Átalakul a munkavégzés folyamata, új munkakörök, új termékek, ellátási láncok, gyártási folyamatok születnek, az informatikusok és az informatikai tudás még értékesebb lesz. Éppen ezért valószínűleg azok a gazdaságok lesznek a folyamat nagy nyertesei, amelyek a magas hozzáadott-értékű, sok befektetést igénylő digitális termelésre rendezkednek be.

Hazánkban az ipar digitalizációjában rejlő potenciál hatalmas. Ugyanakkor az ipar 4.0-ra való felkészülésben az átlag alatt vagyunk. Az Irinyi tervben rögzítettek szerint a hazai iparfejlesztésnek a magas hozzáadott-értékű tevékenységek irányába kell elmozdulnia, ösztönözni kell az innováció és a digitális transzformáció elterjedését, és a KKV-kat minél inkább be kell kapcsolni ebbe a folyamatba. Gyakorlati szinten ez pályázatokon, szakmai rendezvényeken keresztül és további innovációs ösztönzőkön keresztül valósul meg.