Üdvözöljük a

Jó szomszédi viszony | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jó szomszédi viszony

Szerző: Vathy Szonja

Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok a rendszerváltás után dinamikus fejlődésnek indultak és mára Ausztria hazánk második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált.  

 

 

Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok a rendszerváltás után dinamikus fejlődésnek indultak és mára Ausztria hazánk második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált, míg Magyarország összkereskedelmi volumen tekintetében Ausztria második kereskedelmi partnerévé nőtte ki magát. Ez egyrészt az aktív kereskedelmi kapcsolatoknak, másrészt az igen intenzív befektetői tevékenységnek köszönhető. Magyarország az osztrák cégek második legfontosabb befektetési székhelye Közép- és Kelet-Európában. 8 milliárd eurót meghaladó befektetési volumenjével Ausztria a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon.

Ausztria – a KSH adatai szerint – az összes termékforgalom alapján 2015-ben is hazánk 2. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt, 9.746 millió euró forgalommal. Részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 5,63%. Importunkban (6,6% részesedéssel) és exportunkban (4,8% részesedéssel) a 2., illetve a 4. helyen áll. 2015-ben exportunk (4,34 milliárd euró) 6,9%-kal, importunk (5,41 milliárd euró) 5,3%-kal visszaesett. A visszaesésre az energiahordozók mellett a nyersanyagok és az élelmiszerek árufőcsoportja volt befolyással. 

A vizsgált időszakban enyhén megnőtt a relációban fennálló külkereskedelmi deficitünk, mely több mint 1 milliárd euró (1,9%-os növekedés). 

Forrás: http://tradehouse.hu/hu/karpat-medence