Üdvözöljük a

Megállapodtak, megszűntek a sztrájkbizottságok | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megállapodtak, megszűntek a sztrájkbizottságok

2017. október 13.

A Tesco és a szakszervezetek ma megállapodtak egy, a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartó tervben. A tervezet tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat - adta hírül a október 13-án a cég.

Eszerint a Tesco 2017. szeptember elsejétől - visszamenőleg - a havi bérminimumot bruttó 179 ezer forintra emeli. Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191 ezer forint (bruttó munkabér + cafeteria) lesz; ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Például egy budapesti zöldség árufeltöltő bére jellemzően több mint bruttó 220 ezer forint.

A Tesco és a szakszervezetek áttekintették a munkatársak leterheltségével összefüggő kérdéseket is. Megállapodás született arról, hogy a vállalat egészét tekintve mely területeken kerül sor több száz fő felvételére, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése. A cég ezzel párhuzamosan extra összeggel növeli a toborzásra szánt marketingbüdzsét, hogy a korábbinál hatékonyabb kommunikációs csatornákat tudjon használni.

 „A mai megállapodás jól jelzi, merre visz a jövőben a közös utunk. Továbbra is hiszünk a párbeszédben és bízunk benne, hogy a szakszervezetek a Tesco munkavállalók képviseletében a jövőben is valódi partnerként működnek velünk együtt” – foglalta össze Pártos Zsolt.

A Tesco a most bejelentett, idei negyedik béremeléssel együtt, az elmúlt 2 évben már közel 9 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Mindemellett pedig az áruházlánc az idei év első félévében több mint 150 millió forintot fektetett be 1642 kolléga OKJ képzésébe, lehetőséget teremtve számukra a fejlődésre. A tavaszi szemeszterben a vállalat több mint 300 diák és 742 felnőtt számára biztosított szakmai képzést.

A Szakszervezetek az egyeztetésen megerősítették, hogy a sztrájktárgyalások lezárultak, a sztrájkkövetelések tekintetében a felek megállapodtak. A sztrájkbizottságok működésüket befejezték.

-  A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a folyamat során végig őszinte kommunikációt folytatott a munkavállalókkal. Csak olyan ígéreteket tettünk, amit teljesíthetőnek éreztünk, ezért a megállapodás aláírása után is emelt fővel nézhetünk az emberek szemébe. A mai nap után azzal a tudattal álltunk fel a tárgyalóasztaltól, hogy a konstruktív egyeztetésnek ebben a formában igenis van értelme. Hiszünk benne, hogy ugyanezt elmondhatjuk majd a jövő évre vonatkozó bértárgyalások lezárása után is – mondta Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezet vezetője.

“A munkavállalók egész éves őszinte állhatatos kiállása és egymásért érzett szolidaritása meghozta azt az eredményt, hogy a vállalat végül 3. alkalommal is megváltoztatta az idei béremelésre vonatkozó szándékait. Ennek eredményeképpen a kereskedelemben korábban nem tapasztalt mértékű béremelés valósult meg. Köszönjük a munkavállalók kitartó és pozitív hozzáállását” – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

 

Forrás:

http://www.tescomagyarorszag.hu/hu/sajtó/sajtóközlemények/article/megallapodas-szueletett-a-tesco-es-a-szakszervezetek-koezoett