Üdvözöljük a

Módosulnak a transzferárszabályok | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Módosulnak a transzferárszabályok

2017. szeptember 15.

2017. augusztus 29-én a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelent egy tervezet a szokásos piaci ár – transzferár – meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről, amelyet szeptember 5-ig lehetett véleményezni, az új jogszabály 2018. január 1-től léphet életbe. A transzferár az az ár, amelyet kapcsolt vállalkozások alkalmaznak egymással folytatott ügyleteik során. A szokásos piaci ár pedig az az ár, amelyet független felek összehasonlítható körülmények esetén érvényesítenek vagy érvényesítenének.

 Az új NGM rendelet a jelenleg hatályos 22/2009. (X.16.) rendeletet váltja fel (mely a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szól).

A tervezet legfontosabb újdonsága, hogy a jelenlegi transzferár nyilvántartási formákat (az önálló nyilvántartás és a közös

nyilvántartás) felváltaná egy új nyilvántartási forma, mely fődokumentumból és helyi dokumentumból áll. Ez a nyilvántartási forma a korábbiakhoz képest összetettebb, több információt tartalmaz a vállalatról és a vállalatcsoportról egyaránt.

Azoknak a multinacionális cégeknek, amelyeknek az előző évi konszolidált árbevétele eléri a 750 millió eurót fődokumentumot, helyi dokumentumot és országonkénti jelentést is kell majd készíteniük.

Az érintett cégeknek információt kell majd szolgáltatni a teljes csoport öt legnagyobb termékéhez és szolgáltatásához tartozó ellátási láncról; el kell készíteni a csoporton belüli jelentősnek minősülő szolgáltatások listáját, ezen megállapodásokat röviden be kell mutatni, csakúgy, mint a jelentős üzleti átszervezéseket, akvizíciókat. Az eddigiekhez képest részletesen be kell majd mutatni a csoport immateriális javait (fejlesztésük, tulajdonlásuk és hasznosításuk tekintetében), valamint az ezekkel kapcsolatos csoporton belüli ügyleteket. A csoporton belüli pénzügyi tevékenységet is ismertetni kell, ideértve a finanszírozást, továbbá a csoport pénzügyi és adózási helyzetét.

Ha a fődokumentum a társaságiadó-bevallás határidejéig nem áll rendelkezésre az anyavállalatra vonatkozó jogszabályok miatt, legkésőbb az adózó adóévének utolsó napjától számított 12 hónapon belül lesz lehetőség ennek pótlására. Amennyiben az anyavállalat nem tudja a fennmaradó 12 hónapban átadni a szükséges információkat, a fődokumentumot is a helyi vállalkozásnak kell elkészítenie, ami jelentős terhet ró rájuk. Ennek hiányában azonban a magyar társaság a hiányos transzferár-nyilvántartás miatt szankcionálható lesz – figyelmeztet az RSM.hu blog.

Az új rendelet a kihirdetést követő 30. napon lépne hatályba, 2018.

január 1-jével a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló régi PM-rendelet pedig hatályát vesztené. A rendelet előírásait a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell először alkalmazni a főszabály szerint.