Üdvözöljük a

Pályázni nem csak itthon lehet | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázni nem csak itthon lehet

Szerző: Kész Ákos

A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok mellett számos közvetlen forrás áll a vállalkozások rendelkezésére, sokszor jóval nagyobb keretösszeggel. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megismerni a rendszert.

Arról sok szó esik, hogy milyen sok uniós pénz érhető el a vállalkozások számára, azt azonban már kevesebben tudják, hogy melyek a követlen és melyek a közvetett források. A közvetlen uniós pályázat működési elve teljesen más, mint a regionális forrásoknál megszokott. Ilyen közvetlen Európai Uniós forrás a Horizont 2020 program, amely kiválósági alapon, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat foglal magába. A pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

 

A Horizon 2020 kereten belül egy speciális konstrukció a Kkv eszköz pályázat. Az ötlettől a piaci bevezetésig különböző szakaszokkal célzott támogatásokkal segíti a kkv-kat. Célja a kkv-k növekedésének és versenyképességének elősegítése európai szinten innovatív, új termékek, folyamatok, technológiák, szolgáltatások fejlesztésének, létező technológiák új piaci alkalmazásának támogatása révén. Műszaki és piaci szempontból már működő ötleteket várnak ide, melyek továbbfejlesztésére lehet forrást szerezni.

 

A program 1. fázisa az üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány elkészülését támogatja 50.000 euróval. Fél év alatt kell elkészíteni a tanulmányt. A 2. fázis már magát a fejlesztést támogatja, 0,5-2,5 millió euró támogatás nyerhető el 70%-os támogatási intenzitással, 12-24 hónapos fejlesztési időszakra. Ez kvázi egy utolsó lökés lehet a piacra lépés támogatásához.  A harmadik szakasz a piacosítás, ahol nem pályázati támogatással, hanem például garanciavállalással támogatják a cégeket.

 

A tapasztalatok szerint a Kkv eszközre sikeresen pályázók 37%-ban 5 fő alatti cégek, 4-10 évesek, árbevétel tekintetében pedig egyenlő arányban oszlanak meg a 30-300 millió forintot elérő (31%) és a 30 millió forintos bevétel alatti cégek (33%).

 

Forrás:

www.ec.europa.eu

www.piacesprofit.hu

Csatolt állományok: