Üdvözöljük a

Szigorodik a schengeni határellenőrzés | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szigorodik a schengeni határellenőrzés

2017. október 26.

Az Európai Parlement szerdán megszavazta a schengeni határellenőrzés szigorítását és felgyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és az EU-n kívülről érkezők regisztrálását. 

Az új „Be- és Kilépési Rendszer” (EES) rögzíti a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is. Ezeket az adatokat a vízumkötelezett és a vízum nélkül is beengedhető utasoknál egyaránt rögzítik belépéskor, kilépéskor és a belépés megtagadása esetében, majd 90 napig tárolják.

 

A rendszer révén könnyebben ellenőrizhető, hogy a megengedett tartózkodás idejét (egy 180 napos ablakban 90 napot) az illető nem lépte-e túl. Az útlevelek pecsételését gyorsabb eljárás veszi át, ahol a hamis iratokat és a túltartózkodást is könnyebb kiszűrni.

Az adatokat alapesetben három évig, túltartózkodáskor öt évig őrzik meg, a rendszer adatait bűn- és terrorcselekmények megelőzésére, kiszűrésére és felderítésére is lehet használni. Az új regisztrációs rendszerben sokféle adat gyűlik össze, amelyeket a külső határátkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatnak. Az információkhoz hozzáférnek a nemzeti határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó szervek és az Europol is, a tagállami menekültügyi hatóságok azonban nem kapnak hozzáférést az adatbázishoz.

A rendszert a schengeni együttműködés országai mellett azok a tagállamok is használhatják, amelyeknél befejeződött az úgynevezett schengeni értékelés vagy passzív részesei az európai vízuminformációs rendszernek (VIS) – azaz Bulgária és Románia is részt vesz a rendszerben.

- Az új be- és kilépési rendszer által gyorsabb és biztonságosabb lesz a határátlépés, könnyebb lesz elkapni a hamis papírokkal próbálkozó terroristákat és más bűnözőket - mondta Agustin Diaz de Mera (EPP,

Spanyolország) jelentéstevő.

A tagállamokkal már leegyeztetett jogszabály-tervezetet a képviselők

477 igen szavazattal 139 ellenében 50 tartózkodás mellett fogadták el.

Az új rendszer várhatóan 2020-ban lép életbe. Az új be- és kiléptetési rendszer az úgynevezett okos határokról szóló csomag része, amit a Bizottság tavaly áprilisban mutatott be. A költségeket 480 millió euróra becsülik.

 

Forrás:

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20171020IPR86543/szigorubb-schengeni-hatarellenorzes