Üdvözöljük a

Új neve lesz az állampapíroknak | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új neve lesz az állampapíroknak

2017. szeptember 27.

A lakossági állampapírok egyértelműbb azonosítása érdekében az elnevezések egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). 2017. október 2-től minden lakossági állampapír nevében megjelenik a Magyar Állampapír elnevezés, amely mint ernyőmárka fogja össze a termékportfóliót. 

A terméknevek egységesítése az átláthatóságot és a könnyebb értelmezhetőséget, beazonosíthatóságot is segíti - írja az ÁKK közleményében.

 

Az ÁKK az állampapírok ismertségére vonatkozóan az elmúlt években többször végeztetett piackutatást a lakosság körében, ami rávilágított arra, hogy a többség számára az állampapírok elnevezése bonyolult, nehezen azonosíthatók a termékek. A kutatások során kiderült, hogy „magyar állampapírról” általánosságban már sokan hallottak, de konkrét állampapírokat nehezen neveztek meg a megkérdezettek, és jellemzőik felsorolásakor is komoly nehézségekbe ütközött a válaszadó. Az ÁKK ezért úgy döntött, hogy az elsősorban lakossági kisbefektetők számára értékesített állampapírok elnevezéseit egyszerűsíti. Ennek érdekében ezentúl néhány állampapír esetében a nevekben is egyértelmű lesz, hogy milyen futamidejű az adott állampapír, és nem tesz különbséget kincstárjegy és kötvény között. A „Bónusz” és „Prémium” fantázianevek a változó kamatozású állampapíroknál megmaradnak. Az új elnevezés egyértelműsíti az adott befektetési termékek futamidőbeli különbözőségeit.

 

Forrás:

http://www.akk.hu/uploads/jndYDB7k.pdf