Üdvözöljük a

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult az EKÁER miatt | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult az EKÁER miatt

2017. október 9.

– Az Európai Bizottság egy októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat – s ezzel versenyhátrányba is hozta a magyar fuvarozókat.

Az Európai Bizottság levelében felszólította Magyarországot, hogy hangolja össze nemzeti áfaelőírásait az uniós szabályokkal.

 

A tájékoztatás szerint a magyar ekáer rendszerben a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Az érvelés szerint ez a követelmény sérti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érintően, a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be – azaz lényegében korlátozza, versenyhátrányba hozza a magyar fuvarozókat.

Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak, azaz a brüsszeli testület a második fázisba léptetheti az eljárást – húzták alá. Ha ezek után se módosul a magyar szabályozás, akkor az Európai Bíróságra kerülhet az ügy.

Az NGM válaszul kiadott közleményében arra emlékeztet, hogy múlt héten „az Európai Bizottság még az adóelkerülés csökkentésében játszott szerepe miatt emelte ki a magyar ekáert, ma viszont kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen éppen az online közúti ellenőrzés rendszere miatt."