Üdvözöljük a

Versenyképességi körkép nagyvállalati szemmel | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Versenyképességi körkép nagyvállalati szemmel

Szerző: Vathy Szonja | 2017. szeptember 6.

Makrogazdasági szinten, mivel Európában nem a legerősebb gazdaságú országok közé tartozunk, nehéz a megfelelés, hiszen a versenyképességet befolyásoló minőségi követelményeket ugyanúgy elvárják tőlünk, aminek a költségvonzatát kevesebb profittartalomból kell kigazdálkodni. 

Csonka Krisztina, Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt., cégvezető

 

"Makrogazdasági szinten, mivel Európában nem a legerősebb gazdaságú országok közé tartozunk, nehéz a megfelelés, hiszen a versenyképességet befolyásoló minőségi követelményeket ugyanúgy elvárják tőlünk, aminek a költségvonzatát kevesebb profittartalomból kell kigazdálkodni. Emellett Magyarország jó földrajzi adottsága mégis lehetővé teszi a piaci versenyhez való gyorsabb felzárkózást.

 

Ezt segítik elő olyan kormányzati intézkedések is, mint a belföldi gazdasági környezet erősítése, támogatása, hazánk exportjának növelése, a kormányzati szervek hatékonyságának fejlesztése, a közelmúlt jogalkotásában a versenyképesség elősegítésére vonatkozó intézkedések megtétele, illetve szakmai szervezetek létrehozása. Az infrastruktúra területén makro szinten fontos annak a biztosítása, hogy az általános és a technológiai infrastruktúra, a tudományos és emberi erőforrások egyensúlyban legyenek az üzleti élet szükségleteivel. Ennek megvalósításához kiemelten fontos a megfelelő szakemberek képzése, oktatása, foglalkoztatása. Mikro gazdasági szinten napjainkban legfontosabb az innováció, ami tovább tudja vinni, mozgató rugója tud lenni a gazdaság hosszú távú fejlődésének. Meg kell újulni, de mindenképpen olyan környezetet kell magunk körül kialakítani, mely azt a célt szolgálja, hogy a piaci élet mostani és majdani kihívásainak meg tudjunk felelni. Ehhez ki kell alakítani, és alkalmazni kell a mai kornak megfelelő üzleti magatartásokat és értékrendeket."