Üdvözöljük a

Az innováció alapja az aktív humán tőke | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázatok - Széchenyi 2020 Információk első kézből

Kamarai rendezvények

<< 2017 November >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20
212223242526
27282930   

Az innováció alapja az aktív humán tőke

„Az innováció az emberekkel kezdődik. Egy nemzet innovatív képességeit az ott élők tudása, kreativitása és kezdeményezőképessége határozza meg” mondta a magyarországi svéd nagykövet, Karin Olofsdottern. A fenti megállapítás alapján kerül áttekintése az innovációra legjelentősebb befolyással bíró humán erőforrás tényezők.

A statisztikák alapján megállapítható, hogy a Közép-dunántúli Régió 2012. IV. negyedévében az ország megyéinek összehasonlításában a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját, 9,9%-ot ért el. Az innovációs potenciál szempontjából azonban kiemelt fontossággal bír a különböző képzettségi szinttel rendelkezők aránya.

A Közép-Dunántúl az országos munkanélküliek statisztikájában a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 2797 fős létszámával –mely a regisztrált munkanélküliek 6,3%-a- a 4. helyet éri el hazai versenyben. A felsőfokú végzettséggel rendelkező regisztrált munkanélküliek legalacsonyabb arányát az Észak-magyarországi Régió érte el, melyet az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl követ.

Összefüggés található a megye fejlettsége és a diplomás munkanélküliek száma között, melynek egyik oka az agyelszívás. Egyértelműen jelentkezik a belső migráció, mivel a fejletlenebb régiókból a fejlettebb régiókba történik népvándorlás, mely megjelenik a Közép-Magyarország és a Közép-dunántúli Régió között is. Az ilyen jellegű mozgás egyik alapja a felsőoktatási intézmények torz megoszlása (Közép-Dunántúl: 8 intézmény, Közép-Magyarország: 39 intézmény).

A korábbi évek belső migrációs tendenciája némi változást mutat, hiszen eddig jellemzően az ország kevésbé fejlett régióiból történt jelentősebb elmozdulás a fejlettebb térségek felé. Napjainkban egyértelműen látszik, hogy a fejlettebb régiókból is megindul a népvándorlás Budapest felé, ezzel ott koncentrálva a nemzeti tudást, mely újabb nehézséget állít a többi régió innovációs fejlődése elé.

 

Forrás: KSH, Közép-Magyarország intelligens innovációs szakosodási stratégiája 2014-2020 -tervezet-