Üdvözöljük a

A cégkapu-regisztráció még megtehető | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A cégkapu-regisztráció még megtehető

Szerző: Vathy Szonja | 2017. szeptember 13.

A gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 01. napjától a 2015. évi CCXXII. törvény kötelezővé teszi a cégkapun keresztüli elektronikus ügyintézést, ezért 2017. augusztus 30-ig regisztrálniuk kellett a cégkapura. 

Azon cégek, akik ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget - a jelenlegi szabályok szerint - még hátrányos jogkövetkezmény nélkül megtehetik 2017.12.31-ig.

2018. január 01. után a mulasztókkal szemben törvényességi felügyeleti eljárás és/vagy hatósági ellenőrzés kezdeményezhető a mulasztási bírság kiszabásán túlmenően is.

Új cég alapítása esetén a cégbírósági bejegyzéstől számított 8 napon belül kell a bejelentést megtenni.

A jövő év elejétől a regisztráció során megadott e-mail-cím segítségével zajlik majd az állami szervekkel, az önkormányzatokkal, a közüzemekkel való hivatalos kapcsolattartás, ezért a vállalkozásoknak saját érdekük, hogy időben felkészüljenek erre.

A cégkapu-regisztrációt a cegkapu.gov.hu oldalon kell elvégezni.

Regisztrálni csak a cég olyan képviseletre jogosult tagja tud, aki rendelkezik ügyfélkapuval. Meghatalmazottként elvégezheti a regisztrációt a képviselő helyett az ügyfélkapuval rendelkező könyvelő vagy ügyvéd is.

Be kell jelenteni egy olyan személyt a gazdálkodó szervezetnek, aki kezeli magát a cégkaput, ő a cégkapu-megbízott. Meg kell adni azon céges e-mail-címet, amit a jövőben a cégkapu-ügyintézés során értesítések fogadására használ a cég, és folyamatosan figyelemmel tudja kísérni az arra érkező leveleket, mert ez lesz a hivatalos elérhetőség a kapcsolattartás során.

A regisztráció részletes menetét a http://ekozig.mo.hu/node/209 oldalról letölthető Cégkapu-regisztráció alkalmazás használata c. tájékoztató segíti.

 

Dr. Szabó László irodavezető ügyvéd

felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó