Üdvözöljük a

A munkanélküliség csökkenése ellenére nem tűnt el a félelem | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A munkanélküliség csökkenése ellenére nem tűnt el a félelem

2017. október 19.

A GKI júliusi lakossági felmérésében a megkérdezettek átlagosan 76%-a javulást vagy stagnálást, 24%-a pedig romlást (növekvő állástalanságot) várt a munkanélküliek számában a következő 1 évben. 

Mindeközben a KSH adatai szerint 2017 második negyedévében 196 ezer munkanélküli volt az országban és a munkanélküliségi ráta 4,2% volt (2013-ban még 10% feletti). Ezek az értékek a rendszerváltás óta a legjobb adatok, s ez alapján úgy tűnik, hogy nincs ok az aggodalomra. Mégis, a GKI felmérésének eredményei arra engednek következtetni, hogy hiába a javuló magyar foglalkoztatottsági mutatók, a válaszadók viszonylag jelentős része még mindig nem érzi biztonságban a munkahelyét.
1992 óta jellemzően a diplomások tartottak a legkevésbé, a legfeljebb 8 általánost végzettek pedig a leginkább a munkanélküliségtől, de igazából végig együtt mozognak az értékek. A félelem csökkenését az elmúlt években csökkentette a magyar gazdaság visszaesésének befejeződése, a közmunka elterjesztése, majd a külföldre kivándoroltak és a munkavállalók képzettségbeli problémái miatt kialakult munkaerőhiány, valamint az állami túlfoglalkoztatás – mutat rá a GKI elemzése.
A júliusi felmérésben – meglepő, és a korábbi trendtől feltehetőleg csak átmenetileg eltérő módon – a legfeljebb 8 általánost végzettek a legoptimistábbak („csak” 21%-uk vár romlást). Az érettségivel rendelkezők körében az arány 23%, a szakmunkás és diplomások között pedig rendre 26-26%. Vagyis iskolai végzettség szerint közel azonos arányban félnek az elbocsátásoktól, ugyanakkor a képzettebbek most kissé jobban tartanak ettől. Az életkor szerinti megoszlásban a 18 és 51 év közöttiek tartanak legkevésbé a munkanélküliségtől (22-23%), az 51 és 65 év közötti korosztály pedig a leginkább (27%), ami nem meglepő, hiszen az idősebbek nehezebben találnak munkát.
 
Forrás:
http://www.gki.hu/language/hu/2017/10/05/a-munkanelkuliseg-csokkenese-ellenere-nem-tunt-el-a-felelem/