Üdvözöljük a

A számvevőknek példát kell mutatniuk a korrupció elleni harcban | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A számvevőknek példát kell mutatniuk a korrupció elleni harcban

2017. október 9.

– A számvevőszékek egyebek mellett úgy tudnak fellépni a korrupció ellen, hogy mintaadó szervezetként működnek, azaz példát mutatnak más intézményeknek – erről beszélt Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az ÁSZ közleménye szerint a számvevőszék által szervezett budapesti korrupcióellenes találkozón.

Az ÁSZ elnöke a csütörtökön kezdődött rendezvényen a korrupció elleni küzdelemben részt vevő intézmények közötti együttműködés fontosságát, illetve a közös álláspont kialakításának a szükségességét is hangsúlyozta.
A mintegy tíz fejlődő ország két tucat szakértőjének részvételével zajló budapesti esemény része a számvevőszékek nemzetközi szervezetének fejlesztési kezdeményezése(IDI)által életre hívott korrupcióellenes programnak. A program keretében Albánia, Grúzia, Jamaica, a Kajmán-szigetek, Kazahsztán, Libéria, Sierra Leone, Tanzánia és Zambia számvevőszékeitől érkeztek szakértők Budapestre. A mintegy két hetes szakmai műhelymunka célja, hogy a résztvevők fejlesszék intézményük korrupció ellen védelmét.
Az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyez az integritás alapú szervezeti kultúra terjesztésére, a közszféra átláthatóságára és az elszámoltathatóság javítására – olvasható az ÁSZ közleményében. A dokumentumban arra is kitérnek, hogy az ÁSZ 2017-ben már hetedik alkalommal térképezi fel a közintézmények korrupciós kockázatait, és az azokkal szembeni ellenálló-képességüket. Az évenkénti felméréssorozattal az ÁSZ egyedülálló „magyar modellt” alakított ki – tették hozzá.
Dargay Eszter, a Belügyminisztérium főosztályvezetője a rendezvényen elmondta: Magyarországon az utóbbi öt évben olyan átfogó megközelítés vált jellemzővé a korrupció elleni fellépésben, amely a megelőzés és a visszaszorítás közötti egyensúlyra törekszik. Az IDI programigazgatója, a kameruni Alain Memvuh beszédében szintén a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte: az IDI egyaránt támogatást nyújt tagintézményeinek a nemzetközi standardok átültetése, a szervezetfejlesztés, a személyi állomány tudásfejlesztése, a jó gyakorlatok elterjesztése terén.