Üdvözöljük a

Adminisztrációs könnyítés exportőröknek | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Adminisztrációs könnyítés exportőröknek

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. június 5.

Korábban az exportőröknek a finanszírozáshoz, vagy biztosításhoz minden egyes export szállításról származási bizonyítványt kellett a bankhoz vagy biztosítóhoz benyújtania. Most már megvan az a lehetőség, ha ugyanazt az árut szállítja ismétlődően ugyanannak a vevőnek, elég egyszer, az első szállításkor származási bizonyítványt benyújtania. 

2019 tavaszán módosításra kerültek az alábbi rendeletek, amelyekben leírják azt, hogy az EXIM-es ügyleteknél a származás igazolásához az exportőrnek származási bizonyítványt szükséges benyújtania:

  • • 85/1998 (V.6.) kormányrendelet, 6. paragrafus (kamatkiegyenlítési rendelet)
  • • 312/2001 (XII:28) kormányrendelet, 7. paragrafus (MEHIB rendelet)
  • • 435/2012 (XII.29) kormányrendelet, 4. paragrafus (garancia rendelet)

 

A származási bizonyítványok kapcsán a rendeletekben az a változás, hogy míg korábban az exportőrnek a finanszírozáshoz és/vagy biztosításhoz minden egyes export szállításról származási bizonyítványt kellett a bankhoz/biztosítóhoz benyújtania, most már megvan az exportőrnek az a lehetősége, hogy, amennyiben ugyanazt az árut szállítja ismétlődően ugyanannak a vevőnek, a bank/biztosító elfogadja tőle az első szállításról kiállított származási bizonyítványt, és nem kell minden szállításnál új származásit kérnie.

Az ilyen származási bizonyítványra egy záradék kerül:

Ugyanazon vevő részére, az árumegnevezés, a vámtarifa szám és a származási hely tekintetében azonos áru ismétlődő szállítása esetén, az előbbiekben bekövetkező változásig, az exportőr felelősségére, a bank/biztosító számára jelen származási bizonyítvány igazolja az áru származását.

Ha az áru (megnevezés, vámtarifa szám, származási hely) vagy vevő vonatkozásában változás történne, az exportőrnek új származási bizonyítványt kell igényelnie a kamaránál, az új áru vagy új veőnek történő első szállításról.

Előfordulhat, hogy az exportőrtől nemcsak a bank/biztosító, hanem a külföldi partner vagy külföldi hatóság (pl. vámhatóság) is kér származási bizonyítványt az áru származásának az igazolására. Ebben az esetben a záradék nem kerül a származási bizonyítványra, és ebben az esetben a szokásos gyakorisággal kerül kiadásra a származási bizonyítvány, figyelembe véve a külföldi partner, hatóság igényét, elvárásait.

A fenti módosítással az EXIM az exportőrök adminisztrációs terheit kívánja csökkenteni.

Az exportőr tudja és dönti el, hogy élhet-e vagy él-e a fenti könnyítéssel az EXIM részére beadandó származási bizonyítvány igénylésénél, benyújtásánál.