Üdvözöljük a

Átadták a Bolyai-díjat | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Átadták a Bolyai-díjat

Szerző: Vathy Szonja

Barabási Albert-László, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja vehette át szerda este a Bolyai János Alkotói Díjat. A nemzetközi hírű hálózatkutató az 1998-ban alapított díj tizedik kitüntetettje.

A díjátadón ünnepi beszédet mondott Áder János. A köztársasági elnök beszéde az alábbi linken elérhető: Áder János beszéde

 

A díjazott, Barabási Albert-László:

Az erdélyi születésű, idén 52 éves Barabási Albert-László az egyik legismertebb magyar kutató. Fiatalként szobrászattal is foglalkozott, egyetemi tanulmányait azonban a fizika területén végezte a Bukaresti Egyetem, az ELTE, később pedig a Boston University hallgatójaként. Áttörő sikereit végül a hálózatkutatásban érte el, amivel immáron több, mint húsz éve foglalkozik. Olyan innovatív publikációk fűződnek a nevéhez, mint a The Diameter of the WWWA hálózatok tudománya, vagy épp a Villanások – a jövő kiszámítható.

Barabási-Albert László Lovász Lászlóval, az MTA elnökével és a cseh Jaroslav Nešetřil matematikussal közösen 2018-ban elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) Synergy Grantjét. A 9,8 millió eurós támogatással folyó munka fő célja, hogy a hálózattudomány és a gráfelmélet legújabb eredményeire építve, a két tudományág tudósainak együttműködésével segítse a nagy hálózatok működésének megértését.

„A hasonló elismerések rendkívül ösztönzően hatnak a tudományokra és művelőikre, hiszen bizonyítják a tudomány fontos helyét a társadalomban, és azt is, hogy a rengeteg befektettet munkának és erőfeszítésnek van egy, a tágabb társadalom által is értelmezhető gyümölcse. Megtisztelő, hogy részese lehetek a kitüntetettek nagyra becsült közösségének” – mondta a Bolyai-díj idei győztese.

 

A díjról:

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre 1998-ban üzletemberek: a kezdeményező Somody Imre, Karsai Béla, Lantos Csaba, Somody Imréné, valamint Várkonyi Attila. Hozzájuk csatlakozott 2001-ben Alexander Brody író és reklámszakember, majd 2009-ben további két magyar származású tudóssal egészült ki a támogatók köre: az idén elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus és John Lukacs történész védnökként vett, illetve vesz részt a kezdeményezésben.

Az alapítók célja, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személyt díjazzanak, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve a kutatási eredmények társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Az elismerés nincs tudományterülethez kötve. Egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök.

 

Forrás: mta