Üdvözöljük a

Díjmentes a közműcsatlakozás | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Díjmentes a közműcsatlakozás

2017. szeptember 29.

- A kormány minden közműszolgáltató cégtől elvárja, hogy betartsa a törvényeket és biztosítsa a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára a díjmentes közműcsatlakozás lehetőségét, "ennek bármilyen elszabotálása esetén határozottan fel fogunk lépni - mondta el az MTI-nek Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Miniszterelnökséghez lakossági bejelentések érkeztek arról, hogy Észak-Kelet-Magyarországon a július 1-jén életbe lépett díjmentesség ellenére a földgázszolgáltató az előírt ügyintézési határidőn belül nem küldte meg a kérelmezőknek a közműcsatlakozási szerződéseket.

"A törvényeket minden közműszolgáltatónak be kell tartania. A kormány határozottan fel fog lépni minden olyan esetben, amikor a közműszolgáltatók valamilyen módon akadályozzák a családokat, vagy a

kis- és középvállalkozásokat abban, hogy az ingyenes közműcsatlakozáshoz, vagy a kormány által biztosított egyéb kedvezményekhez hozzáférjenek" - mondta.

 Emlékeztetett rá, hogy a díjmentes közműcsatlakozást lehetővé tevő első versenyképességi törvényt tavasszal fogadta el az Országgyűlés, a díjmentességre vonatkozó rendelkezései július 1-jén léptek hatályba. A kapcsolódó rendelet alapján az igények beérkezését követő 8 napon belül a földgázelosztó társaság köteles ajánlatot tenni, majd annak elfogadását követő 60 napon belül a gázbekötést elvégezni.

A lakossági panaszok alapján a Miniszterelnökség a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) fordult, amely a Tigázt határozatban szólította fel a jogszerű működés helyreállítására.

A MEKH határozatában megállapította, hogy a szolgáltató jogellenesen járt el a csatlakozni kívánó felhasználókkal szemben és kötelezte, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az új igénylők csatlakozási szerződés tervezeteit igazolható módon küldje meg az ügyfeleknek. A Tigáz pénteken a honlapján közleményt tett közzé, amely szerint a társaság haladéktalanul megkezdte a beérkezett gázigényekhez tartozó csatlakozási szerződések elkészítését és postázását.

    Bartal Tamás az MTI-nek elmondta, a víziközmű szektorból és a villanyszolgáltatás területéről a Miniszterelnökség nem kapott hasonló panaszokat.

 

Forrás: MTI