Üdvözöljük a

Fellép az áfacsalók ellen az Európai Bizottság | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázatok - Széchenyi 2020 Információk első kézből

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
111213141516
17
18192021222324
25262728293031

Fellép az áfacsalók ellen az Európai Bizottság

2017. december 4.

Az Európai Bizottság a új eszközöket terjesztett elő november 30-án az uniós hozzáadottérték-adó (héa) rendszerének – ilyen az általános forgalmi adó is- csalásbiztosabbá tétele és a nagy volumenű héa-csalásokat eredményező kiskapuk megszüntetése érdekében. 

Az ilyen csalások a legóvatosabb becslések szerint is évi több mint 50 milliárd eurós bevételkiesést okoznak az uniós tagállamoknak, ezáltal forrásokat vonva el a kórházakba, iskolákba és közutakba történő közberuházásoktól.

A Paradise-iratok nyomán ismét napvilágra került adóelkerülési technikákkal sok tehetős magánszemély és vállalkozás igyekszik kijátszani az uniós szabályozást, és elkerülni azt, hogy ők is tisztességesen kivegyék a részüket az adófizetésből. A legújabb jelentések szerint a héacsalási módszerek a bűnszervezetek, ezen belül a terroristák finanszírozásához is hozzájárulhatnak. A ma előterjesztett javaslatok lehetővé tennék, hogy a tagállamok szélesebb körben átadják egymásnak a vonatkozó információkat, és szorosabban együttműködjenek a szóban forgó tevékenységek elleni küzdelemben.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök így nyilatkozott: „A tagállami és uniós költségvetést sújtó adóbevétel-kiesés egyik legfőbb oka a határokon átnyúló hozzáadottérték-adó csalás. Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos

kijelentette: az ilyen csalás bűncselekmény, ezen belül a terrorizmus finanszírozásának egyik forrása lehet. Az ilyen bűncselekmények elleni küzdelem az illetékes nemzeti hatóságok között a jelenleginél jóval hatékonyabb információmegosztást tesz szükségessé – és a mai javaslatok ezt teszik lehetővé. Például a csalás elleni szakértők uniós hálózata, az Eurofisc hozzáfér majd a többi tagállam gépjármű-nyilvántartási adataihoz is, ez segít majd elapasztani az új és a használt gépjárművek értékesítése közötti különbözőséghez kapcsolódó héacsalások egyik fő forrását.”

Az adóhatóságok és a bűnüldöző hatóságok közötti nemzeti és uniós szintű nyomozati koordináció hiánya azt jelenti, hogy ezt a gyorsan változó bűnözői tevékenységet jelenleg nem lehetséges kellő gyorsasággal nyomon követni és kezelni.

A jogszabályban foglalt kulcsfontosságú intézkedések a következők: a tagállamok közötti együttműködés megerősítése, együttműködés a bűnüldöző szervekkel, az EU-n kívülről származó importtal kapcsolatos főbb információk megosztása, a gépjárművekkel kapcsolatos információcsere. Következő lépésként a jogalkotási javaslatokat konzultáció céljából az Európai Parlament elé, illetve elfogadás céljából a Tanács elé terjesztik.

 

Forrás:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4946_hu.htm