Üdvözöljük a

Ha hibás, az akciósat is cserélni kell! Ezekre figyeljünk vásárlásnál! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ha hibás, az akciósat is cserélni kell! Ezekre figyeljünk vásárlásnál!

Szerző: Vathy Szonja | 2017. augusztus 25.

Nyakunkon az iskolakezdés és a boltok ezzel összefüggő leárazási akciói. Fontos tudni, hogy az akciósan vett, de hibás termékekre is ugyanúgy kérhető a csere, a javítás. A békéltető testület hasznos tanácsokkal segít eligazodni a jótállási útvesztőkben. Nézzük, milyen jogai is vannak a vásárlónak, nem csak ilyenkor, iskolakezdéskor!

Nyakunkon az iskolakezdés, megérkezett a boltok leárazási hulláma is. „Szakmányban” veszik a szülők a tan- és sportszereket, érdemes azonban tudni, hogy a kedvezményes termékekre ugyanazok a kötelezettségek vonatkoznak, mint drága társaikra!Minden eddiginél átfogóbb tanszerellenőrzést végzett el a fogyasztóvédelem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából: színes ceruzákat, zsírkrétákat, temperákat, vízfestékeket, tolltartókat ellenőriztek, az 59 termék közül hat nem felelt meg a követelményeknek. A hatóság már intézkedett arról, hogy a nem megfelelő eszközök lekerüljenek az üzletek polcairól, és a termékeket a vásárlóktól is visszahívják. A kilenc vizsgált tolltartóból három az egészségre káros tiltott lágyítószert tartalmazott, két tempera réztartalma magasabb volt a megengedettnél. Egy ceruzatermék ólomtartalma haladta csak meg a biztonsági határértéket. Ugyanakkor a szakemberek egyetlen vízfestéknél vagy zsírkrétánál sem találtak problémát. De mit csináljunk akkor, ha a megvásárolt tanszer hibás?

 

A Budapesti Békéltető Testület a napokban kiadott egy ajánlást, amely nem csak a vásárlóknak, hanem az áruházaknak is számos tanácsot fogalmaz meg. Ha például az iskolatáskának, tornacipőnek vagy tornaruhának csak annyi a "baja", hogy nem tetszik a diáknak, emiatt még nem lehet reklamálni! Ennek ellenére az áruház biztosíthatja: ha a termék nem olyan, mint amilyet vártak, adott időn belül esetleg vissza lehet vinni. Érdemes erre a szülőknek külön rákérdezniük.

 

 

Más a helyzet, ha tényleg hibás volt az árucikk, például gyári hiba vagy más hasonló ok áll fenn. Ilyenkor a fogyasztó kérheti a vállalkozástól - a nagy akció ellenére is, mert különbség nincs -, hogy ingyenesen javítsák meg a terméket, vagy ha azt nem tudják, esetleg nem akarják, akkor pedig cseréljék, szintén díjmentesen! Ennek hiányában pedig a vételár leszállítását, illetve a teljes vételár visszatérítését is kérni lehet.

 

 

Ha a megvételtől hat hónapon belül merült fel a probléma, az áruháznak be kell bizonyítania, hogy a hiba oka csak a vásárlást követően keletkezett. Ha ezt nem teszi meg, úgy köteles eleget tenni a fogyasztó fenti igényének! Hat hónapon túli hiba esetén viszont már a fogyasztónak szükséges bizonyítani, hogy eleve hibás volt az árucikk, amit megvett (például egy független szakvéleménnyel). Összességében pedig a hiba miatt a vásárlástól számított két évig lehet reklamálni, ezt követően már nem lehet fordulni a vállalkozáshoz például a kijavítási, kicserélési igénnyel.

 

 

A Fejér Megyei Békéltető Testület ügyforgalmában, amint Vári Kovács Józseftől, a testület elnökétől megtudtuk, nem jelentkezik külön hangsúllyal az iskolakezdés. Az iskolaszerekkel kapcsolatos reklamációkat a papír- és írószerüzletek saját hatáskörükben elintézik. A tanszerek eleve csekélyebb értékű fogyasztási cikkek, míg a többi, iskolába járáshoz szükséges termékkel kapcsolatos reklamáció (táska, tablet, laptop stb.) az éves ügyforgalom öt százaléka, s éves szinten egyenletesen elosztva jelentkezik. Amint Vári Kovács József kiemelte, a tornacipőkkel kapcsolatos reklamációk általában vagy rövid idejű (pár hetes) használat után vagy a hat hónapos, vállalkozót terhelő bizonyítási teherrel összefüggő határidő lejárta előtt történnek.

A lábbelikkel kapcsolatos kérelmek az éves ügyforgalomban egyébként jelentősebb tételt tesznek és állandó jelleggel tárgyalnak ilyen eseteket.

 

Forrás: feol.hu