Üdvözöljük a

Ismét uniós átlag feletti a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ismét uniós átlag feletti a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése

Szerző: Vathy Szonja | 2017. augusztus 25.

2017 júniusában a nyers adatok alapján 5,2%-kal, a naptárhatással igazított adatok szerint 5,7%-kal erősödött a magyar kiskereskedelmi forgalom, ezzel már negyvennyolc hónapja tart az ágazat növekedése.

 

A fogyasztás folyamatos bővüléséhez a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás is hozzájárul, amely a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül tovább gyorsíthatja a fogyasztást.

A forgalom összetevőit tekintve mindhárom kiskereskedelmi alágban növekedést regisztráltak. Júniusban a nemélelmiszer-kiskereskedelem 8,3%-kal bővült éves összevetésben, így folytatódott a már több mint három éve tartó emelkedés. Ez különösen kedvező, ugyanis a több hónapja tartó bővülés arra enged következtetni, hogy a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik, így a tartós fogyasztási cikkek egyre nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma – amely 2014-ben már meghaladta a válság előtti rekordszintet – 3,7%-kal erősödött a hónapban, míg az üzemanyag-értékesítés 5,1%-kal nőtt.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom júniusi bővülése az Európai Unió átlagának közel kétszerese volt az előző évhez képest, megelőzve ezzel Lengyelországot és Németországot. Magyarországon 2010. január óta 22,7%-kal, 2014 elejétől 19,7%-kal nőtt az ágazat teljesítménye. Az utóbbi két hónapban tapasztalt lendületes növekedés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, a novemberben megkötött bérmegállapodás a bérek emelkedésén keresztül – az áfacsökkentésekhez hasonlóan – várakozásaink szerint tovább serkenti a fogyasztást, és ezáltal a GDP bővülését is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)