Üdvözöljük a

Nyílt levél a minisztereknek | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyílt levél a minisztereknek

2017. október 10.

Ahhoz, hogy az iparjogvédelmi, a szerzői jogi és a kutatás-fejlesztés tevékenységek minősítésével összefüggő ügyekben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, (SZTNH) forduló ügyfelek, innovatív vállalkozások megfelelő kiszolgálása 2018. január 1-je után is biztosított legyen, a szellemi tulajdonnal összefüggő eljárások általános szabályaira vonatkozó törvény mielőbbi elfogadása szükséges – állítja a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). 

A szervezet ezért levélben fordult Trócsányi László igazságügyi miniszterhez és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, hogy az SZTNH előtt folyó minden eljárást egy külön törvényben összefoglaló jogszabály tervezete még a 2017. évi őszi törvényalkotási programba felvételre kerüljön.

 

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 2018. január 1-jei hatálybalépésével egyidejűleg a Ket. rendelkezései hatályát vesztik, amely természetszerűleg veti fel azt az igényt, hogy a szellemi tulajdonnal összefüggő eljárások jogszabályi keretei új jogi szabályozás megalkotásával biztosítsák a továbbiakban is ezen eljárások zavartalan lefolytatását – fogalmaz a közleményben Szabó Gábor elnök és Pakucs János tiszteletbeli elnök.

Különösen érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az iparjogvédelmi eljárások szakaszolt eljárások, amelyek egymástól elkülöníthető részeredményekre vezetnek, és ahhoz kutatási és vizsgálati tevékenység is kapcsolódik, az egyes határidők meghatározása kapcsán a minél hamarabbi döntéshozatal mellett más, hasonlóan fontos ügyfélérdekek is felmerülnek. A speciális bírósági jogorvoslati rendszer megőrzése szintén kiemelkedő szakmai érdek. Ugyanezek a kérdések a kutatás-fejlesztési tevékenységek (NAV által is elfogadott) minősítésével összefüggő eljárások kapcsán is felmerülnek, amelyeket 2012-től kezdődően a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezése nyomán lát el az SZTNH – fogalmaznak a szakemberek.

 

 Forrás:

http://innovacio.hu/2a_hu_2017_09_28.php