Üdvözöljük a

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás

2017. szeptember 27.

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás, akár még birtokháborítási ügy is lehet belőlük. 

A társasházi törvény értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges. Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett. Ennél jóval kevesebben gondolnak arra, hogy Ugyanígy közös tulajdonnak minősülnek a víz- és fűtéscsövek is – figyelmeztet a Házfórum portál.

- A szükséges engedélyek beszerzése nélkül a felújító tulajdonos birtokháborítást követ el, aminek alapján a helyi jegyző az eredeti állapot visszaállítására, valamint bírság fizetésére kötelezheti az illetőt. Ezen a téren a legvitatottabb témát a tartófalakhoz, oszlopokhoz és gerendákhoz kapcsolódó munkálatok adják. Ezek a tartószerkezeti elemek ugyanis akkor is az épület közös tulajdonú részeit képezik, ha egy lakáson belül helyezkednek el, így ezeknél mindig szükséges a tulajdonosi hozzájárulások bekérése – fejtette ki Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

 

Forrás:

https://www.hazforum.hu/sulyos-birsaggal-es-plusz-koltseggel-jarhat-szabalytalan-lakasfelujitas/