Üdvözöljük a

Szakmai találkozó Székesfehérváron | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmai találkozó Székesfehérváron

Szerző: Vathy Szonja | 2017. szeptember 6.

Több hazai és külföldi munkatárs is koordinálja, irányítja és felügyeli a hazai Enterprise Europe Network konzorcium működését, eredményeit.

Németh István, Policy Officer

Európai Bizottság Ipari és Vállalkozásfejlesztési Főigazgatóság

 

Az Enterprise Europe Network (EEN) valódi hozzáadott értéket nyújt a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, számos ambiciózus kkv-t támogatva az innováció és a határokon átnyúló növekedés terén, mind az EU egységes piacán, mind harmadik országokban.

2008-as indulása óta az EEN nagy mértékben járult hozzá ezekhez a célokhoz: egy nemrégiben végzett értékelés szerint azok a KKV-k, akik az EEN szolgáltatásait igénybe vették 3,1%-kal magasabb forgalomnövekedésről számolhattak be.

Az EEN az egyetlen olyan uniós szolgáltatás, ahol a kkv-k egy helyen megtalálhatják az innovációs, növekedési és nemzetközivé válási szolgáltatáshoz való hozzáférést egy egyedi, személyre szabott csomagban, ami magában foglalja az alábbiakat:

 

• az EU, a nemzeti, a regionális és a helyi jogszabályok, a politikák és a lehetséges finanszírozási lehetőségek, valamint az egyéb releváns forrásokhoz fűződő személyre szabott tanácsadás és tájékoztatás;

• az európai és azon kívüli potenciális technológiai, üzleti és kutatási partnerekkel való összekapcsolódás és együttműködés támogatása egy partnerkereső szolgáltatás révén;

• a Horizont 2020 kkv-eszköz kedvezményezettjeinek kulcsfontosságú innovációs tanácsadói szolgáltatás.

 

Mindezen szolgáltatások igénybe vételével a kkv-k helyzeti előnyt szerezhetnek és versenyképességüket növelve sikeresebben vehetik a mindennapi gazdasági kihívások akadályait.

Az EEN hálózat 2020-ig és az azt követő időszakban még inkább az ügyfelek igényeit kiszolgáló szolgáltatásokra és az egyéni személyre szabott tanácsadásra fogja erőforrásait összpontosítani. A célkitűzések között szerepel, hogy az egyszerű információnyújtáson túl minél több kapacitás és ismeretbővítő képzésben is részesülhessenek a kkv-k.

 

 

 

Nagy Erzsébet, MNKH Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. ügyvezető  

Nagy Erzsébetet, az MNKH Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy miért fontos az európai és a hazai kkv-k támogatása, és milyen konkrét eszközökkel járul hozzá a hazai EEN konzorcium a magyar vállalkozások külpiaci sikereihez.

„Az európai gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások képezik. Az Európai Bizottság 2015-2016-os időszakra vonatkozó jelentése szerint 100 üzleti tevékenységet folytató vállalkozásból 99 kis- és középvállalkozás az Európai Unióban és minden megtermelt 1 euróból 57 centet az uniós kkv-k állítanak elő” – összegezte a kkv-k európai jelentőségét az ügyvezető.

Hozzátette: „Ezért elengedhetetlen az európai, így a hazai cégek képességeinek fejlesztése, versenyképességük fokozása. Ezt a feladatot látja el többek között az Enterprise Europe Network is. Az EEN cégre szabott szolgáltatásokat nyújt, amelyek a különböző fejlődési fázisokban elősegítik a kkv-k növekedését, hálózatosodását, exportképességük fejlődését, nemzetközivé válását.”

Az EEN által biztosított eszközökkel tehát a vállalkozások növekedését korlátozó kihívások kiküszöbölhetők, legyen szó forrásbevonásról, külföldi üzleti partnerek felkutatásáról, vagy épp exportismeretek átadásáról.

Nagy Erzsébet hangsúlyozta, „kiemelt törekvés az innovatív technológiákkal foglalkozó cégek fejlesztése, külpiacra juttatása. Az EEN innovációs tanácsadás keretében, a H2020 keretprogramhoz kapcsolódóan komplex vállalati innovációt vizsgáló diagnosztikai szolgáltatást kínál a vállalkozások számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy diagnosztikai szoftver segítségével felmérjük a cég innovációs kapacitását és megvizsgáljuk, milyen módon tehető hatékonyabbá üzleti tevékenysége. Az eredmények alapján a vállalkozást a megfelelő piaci környezetben helyezi el a rendszer, az adatbázisában tárolt több mint 4000 európai cég és mintegy 250 magyar vállalat adatai alapján.”

 

 

Oláh Zsanett, Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgató, a magyar konzorcium vezetője

 

Egységben az erő

 

Mitől hiteles és erős az Enterprise Europe Network (EEN)? – Oláh Zsanettet, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatóját, egyben a magyar konzorcium vezetőjét kérdeztük.

„A hitelességet számomra az jelenti, hogy 67 ország komoly tapasztalattal és múlttal rendelkező vállalkozásfejlesztési intézményei, köztük exportösztönzéssel foglalkozó szervezetek, kamarák, egyetemek, kutatóintézetek, innovációs ügynökségek, bankok, sőt, egyes országokban minisztériumok tömörültek a hálózatba. Ezek a szervezetek, szorosan együttműködve, a rendelkezésre álló erőforrásokat optimalizálva, 2008 óta nyújtanak teljes körű támogatást az innovatív, versenyképes cégeknek. Nincs ez másképp Magyarországon sem, ahol az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a Magyar Nemzeti Kereskedőház szakmai vezetésével, egy erős partnerekből álló konzorciumon keresztül érhetők el.

Az MNKH és az EEN együtt több mint 100 ország piacát teszi elérhetővé a hazai vállalkozások számára. Ha az elmúlt időszak eredményeit számba vesszük, látható, hogy számos magyar exportsikerhez nyújtottunk hatékony szakmai támogatást. A sikereket pedig éppen az biztosítja, hogy a kezdetek óta nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy hosszú távú döntéseinket - melyeknél kiemelt szerepet játszanak a magyar külgazdasági stratégia irányvonalai - konszenzussal hozzuk meg. Egymást erősítjük, a közösen kialakított szolgáltatásokat az egész konzorcium használja, hasznosítja.

A brüsszeli irányvonalakat is szem előtt tartva, fókuszpontba került a női vállalkozói létforma népszerűsítése, az együttműködő szervezetek, stratégiai partnerek bevonása, illetve a scale-up vállalkozások megerősítése.

Célunk, hogy az Enterprise Europe Network-re a regionális gazdaságfejlesztési ökoszisztéma meghatározó szereplőjeként tekintsenek” – nyilatkozta lapunknak a konzorcium vezetője.

 

 

Hendinger Anita, MNKH Zrt., Országos konzorciumi koordinátor

Élmezőnyben az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciuma

 

Miben rejlik az Enterprise Europe Network sikerének titka? – Hendinger Anitát, a magyar konzorcium országos koordinátorát kérdeztük.

„Tapasztalat, szakértelem, eredmények. Ez a három szó kiválóan jellemzi az Európai Unió vállalkozásfejlesztő, exportösztönző hálózatát, amely immár 10 éve töretlenül segíti a kis- és középvállalkozásokat eligazodni az egységes európai piacon, illetve harmadik országokban is. Büszkék vagyunk arra, hogy az Enterprise Europe Network mára a világ legnagyobb szakértői hálózatává nőtte ki magát, kitűnően ötvözve a nemzetközi szakértelmet és a helyi tudást. Tanácsadóink szoros kapcsolatot ápolnak a vállalkozásokkal, jól ismerik a hazai termék- és szolgáltatási portfóliót, és hatékonyan hasznosítják a rendelkezésre álló eszközrendszert.

Teljesítményünket 16 indikátor mentén értékelik Brüsszelben, eredményeink tehát mérhetők, számszerűsíthetők. A projekt előrehaladása során folyamatosan elemezzük a tényszámaink alakulását, illetve az eredményességet és a kiváltott gazdasági hatást is. Az elmúlt két évre vonatkozóan kiváló minősítést kaptunk, a tanácsadó szolgáltatások tekintetében az előkelő negyedik helyen végeztünk, több mint 60 országot utasítva magunk mögé. Üzleti partnerkereső tevékenységünket is sikeresnek értékeljük, hiszen 2015-2016 között 892 magyar cég összesen 3690 tárgyalást folytatott nemzetközi partnerekkel az általunk szervezett rendezvényeken. Több mint 100 alkalommal működtünk közre hazai és külföldi cégek között közép- és hosszú távú kereskedelmi, technológiai és kutatás-fejlesztési partnerségek létrehozásában” – mondta el lapunknak Hendinger Anita, a magyar Enterprise Europe Network konzorcium koordinátora.

 

 

Erwan LeGuen

Project Officier

EASME

 

A hálózat segít az ügyfeleknek kapcsolatba kerülni potenciális külföldi partnerekkel.

A partnerkeresés során nehezebb a kapcsolatokat profitálható nemzetközi együttműködésekké formálni; ebben segítenek az Enterprise Europe Network hálózat szakértői. A partnerkeresésben új módszerekkel igyekszik segíteni a hálózat, melyekkel az ügyfelek könnyebben érik el üzleti céljaikat.

A vállalkozások – fejlesztéseik megvalósításakor – gyakran finanszírozási akadályokba ütköznek, melynek oka, hogy a helyi, regionális, vagy nemzeti bankok elvárják, hogy ügyfeleik már kész tervvel, konkrét elképzelésekkel érkezzenek, melynek alapján a pénzügyi intézmény fel tudja mérni, hogy milyen támogatásokat, pénzügyi lehetőségeket ajánlhat a vállalkozások nemzetközi terjeszkedéséhez.

Az ügyfelek a Hálózat szakértőinek közreműködésével kerülhetnek közelebb a nemzetközi piaci terveik megvalósításához. Miután a Hálózat segítségével letisztult képet kaptak az ügyfelek, visszatérhetnek a bankokhoz, hogy megkapják a pénzügyi támogatásokat. A Hálózat kiemelt támogatást nyújt a start-up cégeknek is üzleti elképzeléseik megvalósításában. Olyan rendezvények, „jam session”-k kerülnek megrendezésre, ahol  a start-up cégek bemutathatják projektjeiket, üzleti terveiket a rendezvényen résztvevőknek. Egy ilyen bemutató alkalmával a bemutatkozó cégek értékes visszajelzést, véleményt kapnak a résztvevőktől, melyek szintén a fejlődésüket segítheti.

Ezekkel a lehetőségekkel és sok más egyéb ötletekkel tud az EEN üzleti szolgáltatása cégre szabottá válni, növelve az ügyfeleik versenyképességét.

Összefoglalva, már a közvetlen partnerkeresés megkezdése előtt is a cégek igényei állnak fókuszban, mely középpontban marad a partnerkeresés során is.