Üdvözöljük a

Székesfehérváron az Országos Innovációs Fórum | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Székesfehérváron az Országos Innovációs Fórum

Szerző: Vathy Szonja | 2019. február 5.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. február 5. és március 6. között, összesen 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot szervez, melynek keretében február 5-én Székesfehérvárra látogatott.

Február 5-én a Gazdaság Háza adott otthont az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Országos Innovációs Fórum székesfehérvári állomásának. 

 

Az összes megyét érintő, széles körű összefogással létrejövő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények országos felmérése. 

 

A kutatás-fejlesztés és innováció, a digitalizáció, az Ipar 4.0 technológiák meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében. Jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel, ezért cél, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen. E cél elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) 2019. február 5. és március 6. között Országos Innovációs Fórumot szervez. A fórum kiemelt szakmai partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Az NKFI Hivatal egyik legfőbb célkitűzése az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, gazdaságfejlesztési képességének emelése, hogy minél több, eddig inaktív szereplő lépjen be az innovációs térbe.

Fejér megye az ipari termelés volumene alapján a 4. a megyék között, a K+F tevékenységekben a vállalkozások dominálnak. A Közép-Dunántúli régióban költenek arányaiban a vállalkozások legtöbbet K+F-re és itt a legnagyobb a nagyvállalatok súlya is. KFI céllal 2015-2018 között 203 projekt keretében 16,2 Mrd Ft támogatást kaptak Fejér megyei pályázók (felsőoktatás, költségvetési intézmények és vállalkozások). A források közel 2/3-a a vállalkozások támogatását célozta, a vállalati támogatások döntő többségét (93%) a kkv-k és mikrovállalkozások kapták.

A magyar gazdaság teljesítőképessége jelentősen fokozható, ha sikerül növelni a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét. Épp ezért vonzóvá, érthetővé és széles körűen hozzáférhetővé kell tenni az innovációt. Az Országos Innovációs Fórum egyúttal a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok, érdemi javaslatok és szakmai vélemények, valamint a felmerülő igények országos felmérése is egyben.

A széles körű szakmai összefogással megvalósuló rendezvénysorozat keretében az ITM és az NKFI Hivatal szakértői mellett előadásokat fognak tartani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Bay Zoltán Kutatóintézetnek, 19 egyetemnek és 25 szakképzési centrumnak a képviselői is.

 

Az Országos Innovációs Fórum részletes programja az alábbi linken érhető el: www.orszagos-innovacios-forum.hu

 

SAJTÓANYAG