Üdvözöljük a

Több mint tízezren bukhatják a diplomát, jövő szeptemberig kaptak haladékot | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Több mint tízezren bukhatják a diplomát, jövő szeptemberig kaptak haladékot

2017. október 30.

Több mint tízezer volt hallgató veszítheti el a diplomaszerzés lehetőségét, ha jövő szeptemberig nem adja le a szakdolgozatát, és nem államvizsgázik. Több mint 15 ezer elkezdett, de be már nem fejezett hagyományos egyetemi-főiskolai képzést tart számon az Oktatási Hivatal – derítette ki az Eduline szakportál.

15 486 diplomát adhatnának ki a felsőoktatási intézmények, ha 2018 szeptemberéig az összes olyan volt hallgató leadná szakdolgozatát és letenné az államvizsgát, aki még 2005 előtt kezdte meg tanulmányait, az abszolutóriumot megszerezte, de az államvizsgát elhalasztotta.

A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét úgy, hogy 2018. szeptember 1-ig szerezhetik meg oklevelüket azok, akik még a bolognai rendszer bevezetése előtt kezdték meg tanulmányaikat. Akik még az abszolutóriumig sem jutottak el, azok tavaly szeptemberig szerezhették meg azt.

A bolognai rendszerben végzett hallgatók sem sietik el a diploma megszerzését - legalábbis erről árulkodnak a diplomás-pályakövetési rendszer tavaly novemberben nyilvánosságra hozott adatai. A késedelmes diplomaszerzés oka általában a nyelvvizsga hiánya, a legnagyobb arányban a közgazgatási, agrár- és sporttudományi képzések hallgatóit, a BA- vagy BSc-szakosokat és a nem nappali munkarendben - hanem például estin vagy levelezőn - tanulókat érinti a probléma – írja a portál.

 

Forrás:

https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/DPR_tanulmanyok/frissdiplomasok_zarotanulmany_2015.pdf