Üdvözöljük a

Új adatvédelmi jogszabályok! - nem lesz pardon a vállalkozásoknak - Tájékoztató nap a Gazdaság Házában | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályázatok - Széchenyi 2020 Információk első kézből

Kamarai rendezvények

<< 2017 November >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
131415161718
19
20212223242526
27282930   

Új adatvédelmi jogszabályok! - nem lesz pardon a vállalkozásoknak - Tájékoztató nap a Gazdaság Házában

Szerző: Buda Csilla | 2017. november 18.

Óriási meglepetés érheti azokat a vállalatokat, amelyek félvállról veszik a hamarosan hatályba lépő új uniós adatvédelmi változásokat, amelyek jelentős jogi és technikai feltételeket is támasztanak. A magánszemélyek nagyobb betekintést és jogokat kapnak az adataik kezelésével kapcsolatban, ezzel párhuzamosan a cégek ez irányú kötelezettségeit növekednek, a mulasztásokat pedig minden eddiginél nagyobb pénzbüntetéssel sújtják. A témával kapcsolatban információs napot tartunk a Gazdaság Házában 2017. december 13-án, szerdán 9.00 órától.

Sokan lehetnek olyanok, akik most nem is gondolják, hogy a jogszabály hatálya alá tartoznak, így nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Az új, egységes európai szabályozás jövő év május 25-én lép hatályba, s bár ez még távolinak tűnhet, a változások olyan sok mindenre kiterjednek, hogy ez a bő félév biztosan kell a felkészülésre, amit ideje a cégeknek haladéktalanul elkezdeni. A rendelet ugyanis nemcsak a nagyvállalatokat érinti, hanem minden, adatot kezelő vállalkozást, legyen az családi cég vagy kis- és középvállalkozás (kkv).

 

Kiket érint legfőképp:

- Kereskedők (e-mail cím gyűjtés hírlevél, hűségkártya programok, nyereményjátékok, webshoppal rendelkezők)

- Könyvelők, bérszámfejtők (munkavállalók adatai)

- Cégek, akik külső könyvelőt használnak

- Nagy cégek (sok munkavállaló adatai)

- 20 fő feletti foglalkoztatók

- Munkaerő közvetítő, kölcsönző cégek, fejvadász cégek

- Távközlési cégek

- Tárhelyszolgáltatók, infrastruktúra üzemeltetők

- EÜ-i cégek (érzékeny adatokkal foglalkoznak)

 

Ráadásul a rendelet nemcsak a digitálisan tárolt személyes adatokra vonatkozik, hanem a papíralapúakra is, amennyiben azok valamilyen nyilvántartási rendszer részét képezik vagy fogják képezni. Mivel a nyilvántartási rendszer nem jelent mást, mint meghatározott ismérvek alapján hozzáférhető adatokat, ezért nagy az esélye, hogy az iratkezelések túlnyomó többsége a rendelet hatálya alá esik, így azokra ugyanolyan szigorúan szabályozás fog vonatkozni a kezeléstől a tároláson át a szakszerű iratmegsemmisítésig, mint a digitálisan tárolt személyes adatokra.

 

A tájékoztató rendezvényen való részvétel térításmentes, de feltétele az előzetes jelentkezés online vagy a csilla.buda@fmkik.hu e-mail címen. A tájékoztató nap tematikája és a részletes program és egyéb tájékoztató anyagok a csatolmány olvasható.

Információ: Buda Csilla irodavezető 22/510-316, csilla.buda@fmkik.hu

Időpont: 2017. 12. 13. 09:00
Jelentkezés határideje: 2017. 12. 12. 23:57