Üdvözöljük a

A szakma sztárjai, a jövő reménységei | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A szakma sztárjai, a jövő reménységei

Szerző: Vathy Szonja | 2018. május 17.

A XI. Szakma Sztár Fesztiválon hat Fejér megyei versenyző vett részt, öten közülük dobogós helyen végeztek. Velük és a felkészítésükben részt vett tanárokkal, cégekkel beszélgettünk.

A fesztiválon idén több mint negyvenhárom szakmában közel háromszáz tanuló versengett a legjobbnak járó elismerésért. Fejér megyéből hat tanuló jutott be az országos verseny döntőjébe és öten dobogós helyen végeztek saját kategóriájukban.
Raffai Márk első helyen, míg Lakatos Adrienn harmadik helyen végzett férfiszabó szakmában. Koszorús Bianka kárpitos szakmában került a dobogó második fokára. Mindhárom diák a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója. Szücs Gábor Péter kőműves és hidegburkoló szakmában szerezte meg a harmadik helyet, Berta Gergő pedig a szárazépítők mezőnyében lett második. A két fiú a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója.

 

Raffai Márk (férfiszabó, első helyezett)

Első nap egy kötényt, második nap egy mellényt kellett elkészítenünk. Nem éreztem túl nehéznek a feladatot, de rengeteget készültünk. Próbáltam kizárni a külvilágot és csak a feladatra koncentrálni, ezért is sikerült az első helyen végeznem. Volt dolgom már nehezebb feladatokkal is, az ÖKO Divatbemutató és Verseny jó "edzés" volt számomra. Ebben az évben például papírblokkokból varrtunk öltönyt, melynek a belső része szemeteszsákból készült.Lakatos Adrienn (férfiszabó, haramdik helyezett)

Eredetileg fodrásznak, kozmetikusnak készültem, sőt az első év végén pótvizsgáznom is kellett. A tanárom pozitív visszajelzései, a dicséretek sokat segítettek abban, hogy megszeressem a férfiszabó szakmát és elhiggyem, hogy jó lehetek benne. Fantáziát látok a hivatásban, különösen a tervezés tekintetében. Szeretnék érettségizni, majd főiskolán tovább tanulni. A jövőben remélem, hogy nem csak férfiaknak, nőnek is tervezhetek ruhákat.Kovács-Mader Ágnes, felkészítő tanár (Raffai Márk és Lakatos Adrienn mentora)

A férfiszabó hiányszakmának számít, jövőre szerencsére ösztöndíjban is részesülnek azok, akik ezt a hivatást választják. Márk és Adrienn, illetve még egy diák tanul a csoportunkban, az évek során sajnos sokan lemorzsolódtak. Nehezíti a tanulók helyzetét, hogy egyre kevesebb mestertől tanulhatnak, pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből igazi szakember váljon. A Szakma Sztár Fesztivál viszont jó lehetőség, hogy kapcsolatokat teremtsenek a cégekkel, sőt arra is volt már példa, hogy ezen a megmérettetésen ajánlottak fel diáknak egy pozíciót. Ebből kifolyólag én minden évben elviszem a tanulóimat a versenyre és szép helyezéseket érnek el.

 

Koszorús Bianka (kárpitos, második helyezett)

A családom nem támogatta eleinte, hogy kárpitosnak tanuljak, de én mindenképpen ki akartam próbálni magam. Mostanra belátták, hogy jó döntést hoztam. A második hellyel meg vagyok elégedve, hiszen nem volt könnyű a verseny. Mindent a legnagyobb precizitással akartam megoldani, de az elvárások sajnos mások voltak. Ez a munka sok kreativitást, türelmet és stílusérzéket is igényel. Próbálom bontogatni a szárnyaim és megvalósítani önmagam, remélem erre a jövőben több lehetőségem lesz.Csurgai-Horváth Ágnes, gyakorlati oktató (Koszorús Bianka mentora)

A kárpitos kategóriában harmincan indultak Biankával együtt, és már az elődöntő során kiderült, hogy a legjobbak között van. Mióta megtudtuk, hogy az idei Szakma Sztár versenyen milyen feladatok lesznek folyamatosan készültünk: míg én órát tartottam, ő addig is dolgozott a műhelyben. Mi, akit csak lehet elküldünk a versenyre, mert ez egy független visszajelzés arról, hogy mit tudnak és mit nem. Ezek alapján lehet majd készülni a vizsgákra, kicsit ráerősíteni a gyengeségekre.Huszár László, felkészítő tanár (Koszorús Bianka mentora)
Kevés olyan szorgalmas diák van, mint Bianka. A Szakma Sztár versenyen való részvétel sajnos ebben a szakmában nem jelent sokat, de a főiskolához plusz pontokat igen, tehát már ezért is megérte. Jó kárpitosból kevés van az országban, remélem Biankából az válik. Most megszerezte a bizonyítványát, ami egy újabb lépcsőfok, melyet még sok követ a tervei szerint.Berta Gergő (szárazépítő, második helyezett)

Villanyszerelőnek készültem, édesapám nyomdokaiba szerettem volna lépni. A szárazépítő szakma a "B" tervem volt, de nem bántam meg, hogy így alakult. Igyekszem megfogadni a családom tanácsát: Nem elég szakembernek lenni, jól is kell csinálni! A cégeknél szerzett gyakorlati tapasztalatok rengeteget számítottak, nem csak a döntőben, hanem az életben is. Olyan tudást sajátíthattam el, melyre az iskolában nem volt lehetőségem. A legújabb technikák és módszerek megtanulása a munkaerőpiacon való elhelyezkedést is könnyebbé teszi.Nyulasi István, felkészítő tanár (Berta Gergő mentora)
A szárazépítő, vagy a gipszkartonos fogalom nem igazán fedi le, hogy mit csinálnak pontosan ezek a tanulók, később szakemberek. Úgy hiszem, ha a nyolcadikos diákok átfogóbb képet kapnának arról, hogy pontosan mit kell csinálniuk, többen jelentkeznének, és kevesebben morzsolódnának le a képzés ideje alatt. A pályaválasztást segítő rendezvények a megszervezésében, - ahogy iskolánk is – úgy a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is rengeteget tesz. Ennek ellenére úgy tűnik, még többre lenne szükség, hogy a kétkezi munkát megbecsülje a társadalom.Kiss Botond Márton, ügyvezető, Építő M+M Kft. (A cég Berta Gergő gyakorlati helye)

Cégünk elkötelezett abban, hogy a hozzánk kerülő szárazépítő tanulók minél magasabb színvonalú szakmai képzést kapjanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanulók tényleges szárazépítő feladatokat végeznek az oktatásával megbízott szakmunkás mentor - jelen esetben Simon Attila vezető szerelőnk - mellett.  Csak így garantálható a tanuló szakmai tudásának és gyakorlati tapasztalatának fejlesztése. Ezek alapján talán nem véletlen, hogy a nálunk tanuló szakmai gyakornok ért el ilyen szép sikert. Ma a pályaválasztás előtt álló gyerekek szüleinek tájékoztatása az első számú feladatok között lenne. Ennek érdekében több pályaválasztó szülői értekezleten mutattuk be a szárazépítő szakma szépségeit a kamara munkatársaival együtt. Úgy hisszük, ezt a vonalat kellene szervezettebbé tenni a fogadó szakképző centrumok bevonásával. 

 

Szűcs Gábor Péter (kőműves és hidegburkoló, harmadik helyezett)

Hiába voltam magabiztos, a Szakma Sztár verseny engem is próbára tett, minden perc számított, gyorsan kellett dolgozni. Izgalomra adott okot az is, hogy egy olyan technikát alkalmaztam a megmérettetésen, aminek gyakorlására igazából nem volt sok lehetőségem. Hetekig készültünk a szabadidőnkben és úgy gondolom megérte: a Szakma Sztár verseny dobogósaként megszereztem a bizonyítványom. A versenyen való részvétel és dobogós helyezés már egyfajta igazolás arról, hogy jól csinálom, amit csinálok: a cégeknél is értékelik, ha valaki jó eredményt szerzett egy ilyen versenyen.Jani László, felkészítő tanár (Szűcs Gábor Péter mentora)

Már az elődöntőben tudtuk, hogy Gábor jól fog szerepelni. Az ő sikerének titka, hogy szereti és élvezi is, amit csinál, biztos vagyok benne, hogy megállja majd a helyét a későbbiekben is. A kőműves és hidegburkoló szakmát tanulókat most már ösztöndíjjal is támogatják, hiszen hiány van belőlük a munkaerő piacon, ez szerencsére bevonzza és itt tartja a diákokat. Nekik az alapok megtanulása után lehetőségük van arra, hogy cégeknél elhelyezkedve tanulják ki a szakmát. Döntő jelentőségű, hogy miként tudnak egy ilyen csapatba beilleszkedni, olykor ezen múlik, hogy megmaradnak-e a szakmánál.Szilasi Imre, építésvezető, Z+M 2002 Épületgépészeti Kft. (Szűcs Gábor Péter gyakorlati oktatója)

Igyekszünk minél több diákot alkalmazni a cégünkben, hiszen nagyon lelkesek, tanulni vágynak és ha elsajátítják az alapokat és beilleszkednek segítik a csapatot. Mi is küzdünk a munkaerőhiánnyal, ezért is nagyon fontos, hogy segítsünk kiképezni a jövő szakembereit. Sajnos azonban az a tapasztalatunk, hogy hiába szereti valaki a szakmát, a munka társadalmi megítélés miatt sokan befejezik tanulmányaikat, vagy megszerzik a képesítést és utána más irányba indulnak. Annak ellenére is, hogy egy jó szakembert ma már tisztességesen megfizetnek.