Az elhivatottságot díjaztuk

Szerző: Vathy Szonja | 2018. november 8.

Gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj-at kapott Egervári Miklós, a bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft. szakoktatója. 

Ünnepélyes keretek között, a Fejér Megyei Kormányhivatal dísztermében került sor a gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj átadására. A díjat az ipari tanuló képzésben, a duális képzésben jelentős szerepet vállaló, Egervári Miklós, a bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft. szakoktatója vette át. A díjazott szakképzésben nyújtott munkája példaértékű, a duális képzésben, a gyakorlati képzőhelyek kialakításában játszott szerepe meghatározó.

 

Egervári Miklós, a bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft. szakoktatója.  A gépgyártás technológus, villamos üzemmérnök kilenc éve tanít a cég 1993-ban létrejött forgácsoló üzemében. Pedagógusi munkássága nem itt, hanem a fővárosban kezdődött, ahol közel húsz évig oktatott felnőtteket a szakmára.

Minden évben átlagosan két-három diák tanul náluk: esztergálnak, marnak, vésnek, köszörülnek. A többségük a gépkezelő képzés három évében, majd a CNC-gépkezelő képesítés megszerzéséig még egy esztendőig dolgozik velük.

Egervári Miklós szerint a gépkezelői, esztergályos, forgácsoló szakma egy tisztességes megélhetést biztosít és változatos munka, azonban folyamatosan fejlődni és tanulni kell, hogy az ember lépést tudjon tartani a technológia fejlődésével.  Mindazonáltal az is fontos, hogy a diákok a hagyományos eszterga működését, használatát is jól megtanulják, hiszen ez az alapja mindennek.

gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj

 

A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította 2011-ben. Évente egy alkalommal az ipartanuló-képzésben jelentős szerepet vállaló vállalkozásoknak, illetve azok vezetőinek adományozza az FMKIK elnöksége. A díj adományozásával lehetőség nyílik arra, hogy azon személyek elismerésben részesüljenek, akiknek a szakképzésben, a duális képzésben nyújtott munkája példaértékű, a duális képzésben, a gyakorlati képzőhelyek kialakításában játszott szerepük meghatározó. A díjazással az FMKIK elismerni kívánja a vállalati társadalmi felelősség /CSR/ által áthatott szervek, személyek erőfeszítéseit, ténykedéseit is. A díj elnyerésének további feltétele, hogy a javasolt személy múltbéli tevékenysége szakmailag helyeselhető, a szakképzésben végzett munkája kiemelkedő, emberi és erkölcsi magatartása példás legyen.

 

Az FMKIK által alapított díjakról bővebben ITT olvashat.