Üdvözöljük a

Hajrá, Magyarország! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hajrá, Magyarország!

Szerző: Vathy Szonja | 2017. október 19.

Magyarországi idő szerint ma 17.30-kor veszi kezdetét a 2017-es WorldSkills záróünnepség és eredményhirdetési ceremónia, élő közvetítéssel. A szakmák olimpiájára idén az egyesült arab emírségekbeli Abu Dhabiban került sor, hazánkat húsz fiatal versenyző, tizenkilenc szakmában képviselte.

Az eredményhirdetési ceremóniát élőben közvetítik, helyi idő szerint 19.30-tól (magyarországi idő szeirnt 17.30-kor). Az élő közvetítés a verseny hivatalos honlapján, az alábbi linken érhető el: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/whats-on/closing-ceremony/

 

A szakmák olimpiáján idén 58 ország versenyzője, 1259 fiatal küzdött a világ legjobbja címekért. Magyarország húsz versenyzője, 19 szakmában – épületasztalos, fodrász, webfejlesztő, ápolás- és gondozás, pincér, kőműves, mechatronika, szakács, festő-díszítőfestő, cukrász, virágkötő, szépségápoló, szárazépítő, víz-,gáz- és fűtésszerelő, hegesztő, ács, villanyszerelő, bútorasztalos, informatikai rendszer üzemeltető – mérte össze tudását.  

Fejér megyéből két diák is kijutott a rangos versenyre: Stadler Bence épületasztalos, Liszi Roland pedig bútorasztalos szakmában méretett meg.

 

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló nemzetközi WorldSkills verseny több mint hatvan éves múltra tekint vissza, kétévente rendezik meg.

A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik azzal a különbséggel, hogy az egyéni megmérettetés mellett bizonyos szakmák, szakmacsoportba rendezve csapatversenyként is értékelve vannak. Az EuroSkills legközelebb 2018-ban, Budapesten kerül megrendezésre. 

 

Eme két rangos versenyen (EuroSkills, WorldSkills) korábban Fejér megyei diákok is komoly eredményeket értek el. A 2015 augusztusában, Sao Paoloban megrendezett WorldSkills versenyen a seregélyesi Heiter Szabolcs, az Óbudai Egyetem villamosmérnök hallgatója villanyszerelő szakmában mérettetett meg. Szabolcs szép eredményt ért el, 25. helyen végzett az ötven szakmában versengő 1200 fiatal szakember közül.

A fiatal tehetség, Sárvári Ádám a székesfehérvári Sárvári asztalos dinasztia legifjabb képviselője a 2012-es belgiumi EuroSkills verseny faipari technológiák csapatversenyében és a faipari gépkezelő egyéni versenyben első helyet szerzett, míg a 2013-as WorldSkills megmérettetésen Lipcsében, épületasztalos szakmában a hatodik helyen végzett, kiérdemelte a Kiválósági érmet és a Nemzet legjobbja címet.

 

 

Érdekességek a WorldSkills-ről 

 • A WorldSkills versenyek kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre.
 • Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér.
 • Egy versenyző csak egy WorldSkills versenyen indulhat.
 • A verseny hossza: 4 nap, ebből a nettó versenyidő 15 és 22 óra közé esik.
 • Az első versenynap a szerda.
 • A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma (pl.: mechatronika – 2 fős csapat) ahol csapatban indulnak a résztvevő országok.
 • A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika (24).
 • A versenynek 3 hivatalos nyelve van: az angol, a német és a francia.
 • A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.
 • A versenyeket öt alappillér a becsületesség, az átláthatóság, a pártatlanság, a partnerség és az innováció jegyében szervezik és bonyolítják.
 • A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek, azonban alapszabály, hogy amennyiben a feladat ismert azt a verseny előtt legalább 30%-ban meg kell változtatni.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás (kép és szöveg):

https://worldskillsabudhabi2017.com

https://www.facebook.com/worldskillsad/

skillshungary.hu