Üdvözöljük a

Képzés és gazdaság: kéz a kézben jár | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Képzés és gazdaság: kéz a kézben jár

Szerző: Vathy Szonja | 2017. október 11.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Kulcsár Szilvia a képzés, a szakképzés és a gazdaság kapcsolatáról nyilatkozott az olvasóknak.

„A gazdasági fejlődés fenntartásához elengedhetetlen a modern termelésbe bevonható, jól képzett, megbízható, széleskörű alapismeretekkel rendelkező munkavállaló. A versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelően képzett szakembereket, alkalmazható tudással bíró szakmunkásokat kibocsátó szakképzésnek.” – kezdte a főigazgató.

 Az elmúlt években történt munkaerő-piaci változások miatt – folytatta – egyre markánsabb munkaerő-hiány alakult ki bizonyos ágazatokban, hatalmas a verseny a jól képzett munkaerőért. A létszámhiány főbb oka – többek között – hogy egyre kevesebb új belépő van a munkaerőpiacra. Míg 17 évvel ezelőtt közel 189 ezer 24 éves fiatal lépett be a munkaerőpiacra, a számuk 2015-re már a 128 ezret sem érte el a KSH adatai szerint.  

„Jelenleg leginkább szakképzett munkaerőből van hiány a munkaerőpiacon. Azonban a fizikai munka nem népszerű a fiatalok körében, a legtöbb szülő is szívesebben íratja gyermekét gimnáziumba. Pedig hiányszakmák az értelmiségi pályákon is akadnak, ráadásul a hiányszakmák a szakképzési tanulmányok befejezését követően széleskörű munkalehetőséget biztosítanak, sőt, hiányszakma tanulás esetén még ösztöndíj is jár a jól teljesítő diákoknak.” – mondta Kulcsár Szilvia. Hozzátette, az új keretek között működő Szabóky Adolf Szakképzési ösztöndíjrendszerben a korábbi, megyénként 10 hiány-szakképesítés helyett 2016 szeptemberétől már megyénként 20 hiány-szakképesítés tanulása esetében jár ösztöndíj. A hiány-szakképesítések körében pedig a korábbi alapfokú iskolai végzettségre épülő szakképesítéseken túl már érettségire épülő szakképesítések is szerepelhetnek.

A főigazgató kiemelte, fontos, hogy már a pályaválasztás is megfelelő körültekintéssel történjen. „A pálya- és iskolaválasztás meghatározó lépés egy fiatal életében. A készségek, kompetenciák fejlesztése, a releváns munkatapasztalat megszerzésének lehetősége, illetve a vállalkozói hajlandóság ösztönzése mind segítséget jelenthetnek a fiataloknak abban, hogy az oktatásból kikerülve könnyebben helyezkedjenek el.” – összegezte.