Üdvözöljük a

Szakma Sztár Fesztivál – tiz megyei döntőssel | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakma Sztár Fesztivál – tiz megyei döntőssel

Szerző: Bors Ágnes | 2016. április 6.

A Szakma Sztár Fesztiválon az ország szakképző iskoláinak tanulói közül a korábban megrendezett írásbeli elődöntőkön, az azt követő előválogatókon legjobban teljesítők versengenek. Negyven szakma ifjú szakemberjelöltjei a Hungexpo területén berendezett pavilonokban két napon át, április 18-19-én készítik el a versenyfeladatok kiírása szerinti mestermunkáikat.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2016-ban kilencedik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztiválon 40 szakképesítésben a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) Versenyeket.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

Az SZKTV-re jelentkező – a szakképző intézményekben végzős - tanulók száma 2008. óta erőteljes növekedést mutat. Az első évben 15 szakmában 2.006, 2009-ben 25 szakmában 2.568, 2010-ben 23 szakmában 2.665 fiatal mérte össze tudását. 2014  januárjában pedig már 3.997 versenyző indult, 2016- ban pedig 5600-an.

 Az elődöntőket országosan szakmánként egységes elvárások, követelmények alapján a területi kamarák szervezték és bonyolították le. Az elődöntőket azonos napokon, azon belül a feladatokat ugyanazon időpontokban oldották meg a versenyzők. Megyénkben 260 tanuló küzdött meg a feladatokkal a Gazdaság Házában.

A dolgozatokat az egységes javítás, értékelés miatt az MKIK által felkért szakértők végezték. Az elfogulatlan javítás érdekében a versenydolgozatokon a tanulóknak a nevük nem, csak a kódszámuk szerepelhetett. A versenyzők a dolgozatok javítását követően megtekinthették dolgozataikat és észrevételeket tehettek a javítást illetően. Az észrevételeik megvizsgálását követően alakult ki az elődöntők végső eredménye. 

A szakmák előválogatóiba az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők - az adott szakképesítésben versenyző diákok számának függvényében - kerültek behívásra. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szervezték meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákoknak elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg. 

Az országos döntőkbe az előválogató eredménye alapján kialakult sorrend alapján juthattak a diákok. A döntőbe behívott diákok száma szakmánként változó, akiknek a verseny látogatói előtt kell majd a versenyfeladatokat megoldaniuk, melyen gyakorlati és elméleti feladatok egyaránt szerepelnek. Idén megyénkből tiz tanuló került be a rangos verseny döntőjébe:

 

elentkező neve Szakképesítés neve Elméleti oktatást végző (tag)iskola
Hambalgó György Ács Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája,Szakiskolája és Speciális Szakiskolája
Prainer Richárd Ács Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája,Szakiskolája és Speciális Szakiskolája
Németh Cintia Férfiszabó Székesfehérvári SZC Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma
Nagy Nikolett Férfiszabó Székesfehérvári SZC Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma
Perényi Tamás Gépi forgácsoló Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép-és Szakiskolája
Simon Péter Ipari gépész Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép-és Szakiskolája
Dobai Márk Ipari gépész Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakközép-és Szakiskolája
Csorbai Kornél Magasépítő technikus Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája,Szakiskolája és Speciális Szakiskolája
Kéri Tamás Szerszámkészítő Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma
Grüll Bence Villanyszerelő Székesfehérvári SZC Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma
   

 

 

 

Az országos döntőket kezdetektől fogva Budapesten, a Hungexpo területén rendezik meg, így lesz ez idén is, ahová 2016. április 18-án és 19-én várják az érdeklődőket, „szurkolókat”, látogatókat.

 

A döntőt szakmai műsorok is színesítik. A látogatók egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket.

 

A rendezvényre a belépés ingyenes.